Már nem szexi a multitasking

Miről szólnak valójában a Mindfulness terápiák?
Tudatos élet
gondolkodik, gondolkodó, nő, kétkedés, kétkedő, elveszett
Vágólapra másolva!
Hosszú éveken át a multitasking volt a legmenőbb dolog, amit ember csinálhatott. Ma már ez nem számít túl innovatívnak, egyre inkább a flow és a mindfulness válik menővé, sorra indulnak a tréningek, a filozófiagyártás. De miről is van szó?
Vágólapra másolva!

Az egyterű iroda a leghatékonyabb megoldásnak volt kikiáltva éveken át, hiszen a munkatársak közvetlen kapcsolatban állnak, nem kell üzengetni, nem torzul az információ, közösen lehet problémákat megoldani. A másik oldalon persze ez azt jelenti, hogy állandó a zaj, együtt kell élni a kollégák családi és egyéb ügyeivel, folyton csöng a telefon, búg a nyomtató és biztos valaki épp kacag valami rossz viccen.

Néhány évvel ezelőtt kezdett általánossá válni, hogy a multitasking nem is annyira hatékony. Vagyis az ember bár képes egyszerre több dologra is figyelni, valójában ez a figyelem megosztott és egy-egy probléma megoldásában egyáltalán nem hasznos.

Nem kell ennek felismeréséhez hat diploma, összetett feladatokat egyszerűen csendben, nyugodt körülmények között lehet a legjobban elvégezni, amikor nem kérdez közbe senki és nem vihog bele a munkahely mókamestere az éterbe.

Ma már ennek tudománya is van, ez a mindfulness, vagyis a tudatos jelenlét. Magyarul ezt tudatos jelenlétnek, vagy éber figyelemnek lehet fordítani. A mindfulness köré komoly filozófia épült, tanácsadók szerveznek tréningeket és foglakozásokat, keresik a kérdésekre a válaszokat, meditálni tanítanak.

Valamelyest ebbe az irányba tartozik az úgynevezett flow-elmélet is, amelyet Csíkszentmihályi Mihály dolgozott ki az USA-ban. Ennek lényege, hogy engedni kell az elmét áramlani, hagyni kell, hogy teljesen elmerüljön a probléma megoldásában, szárnyaljon, így sokkal hatékonyabban működik. A flow és a mindfulness most az igazán menő hozzáállás, az persze a munkáltalón múlik, mennyire áll bele a divatba.

Ha nem is vevő a mindfulnessre, a csönd és nyugalom mindenképp hasznos Forrás: Thinkstock

Az bizonyos, hogy a nagy, egyterű iroda nem minden esetben jó megoldás. Az elemző, alkotó munkához vizsgálatok szerint teljesen alkalmatlan, a különösen összetett feladatok elvégzésében kifejezetten zavaró minden külső inger. Itt teljesen szükségtelen a többi kolléga jelenléte. A konzervatív munkaadó gondolhat minderre úgy, hogy egyszerűen oda kell figyelni, és az alkotó munkát végző munkavállalókat egyszerűen beülteti önálló irodákba.

Az új elméletek iránt fogékony cégvezetők pedig nevezhetik ezt flow-nak, s átalakíthatják a munkahely környezetet ennek tükrében. S természetesen a mindfulness fényében is át lehet alakítani a munkahelyi környezetet, ehhez pedig számos tréner és mindfulness-guru is a segítségére lehet. Az ilyen tréningeken megtanulhatják a munkavállalók "lecsillapítani az elméjüket", meditálhatnak, ezáltal pedig sokkal fogékonyabbak lehetnek a problémákra.

Nem minden munkaadó vevő az efféle tréningekre. Esetüken is fontos azonban, mivel lehet támogatni a munkavállalók kreativitását. Az alkotó, problémamegoldó feladatok elvégzéséhez érdemes kialakítani az ideális környezetet. Ha ez nem oldható meg a munkahelyen - mert az egyterű irodában nem alakíthatók ki csendes zugok, akkor érdemes lehet megfontolni az otthoni munkavégzés engedélyezését is akár. Ez lehet rendszeres, de szólhat akár egy-egy speciális projekt megvalósításáról.