A lakáspiac miatt aggódik az OECD

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A világpiacon az OECD figyelmeztetése szerint akár nagymértékű korrekció is jöhet az ingatlanárakban: a gazdasági szervezet vezető közgazdásza szerint, ahol az elmúlt időszakban jelentősen nőttek az árak, ott komoly esély van rá, hogy nagymértékű árcsökkenések lesznek.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megkongatta a vészharangot a globális ingatlanárakat illetően, és arra figyelmeztet, hogy nagymértékű árkorrekció jöhet, írja a Business Insider.

A gazdasági portál Catherine Mannre, az OECD vezető közgazdászára hivatkozva azt írja, hogy néhány nagyobb gazdaságban

már olyan magasra nőttek az ingatlanárak, hogy komoly esély van az árak beszakadására.

A szakértő példaként Kanadát emelte ki, ahol az ingatlanárak 2000 óta több mint a duplájukra nőttek. Hasonló helyzetben van Svédország is, amelyre a HSBC tavaly már azt írta, hogy „vékony jégen korcsolyázik”.

Az OECD megkongatta a vészharangot Fotó: Szabó Gábor - Origo

A gazdasági portál a Daily Telegraph összeállítására hivatkozva közölte, hogy azok az országok vannak veszélyben, ahol

  • „nem egységes és stabil az ingatlanpiac”, és
  • az árak is „nagyon magasak”.

Catherine Mann a fentieken túl még a brit ingatlanpiacot említette külön, és szerinte „London híresen őrült ingatlanpiacát” is érinti a probléma. „Már látunk változásokat a brit ingatlanpiaci árakban, különösen a fővárosban” – mondta Mann, aki szerint Nagy-Britannia jól is járhatna az alacsonyabb árakkal.

Árcsökkenés jöhet

Korábban a Timesban megjelent egy felmérés, amelyben 39 közgazdász közül 22 azt állította, hogy Londonban az árak 2017-ban nem változnak majd, vagy pedig csökkenni fognak. Előzőleg egy másik, felmérésekkel foglalkozó cég, a Lombard Street Research elnöke 10 százalékos árcsökkenésről beszélt.