Csökkent Magyarország külső sérülékenysége

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB adatai szerint a tavalyi harmadik negyedévben tovább csökkent Magyarország külső sérülékenysége.
Vágólapra másolva!

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg többlete meghaladta a negyedéves bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát – amiből a folyó fizetési mérleg többlete 4 százalékot tett ki –, miközben a külső adósság, ezen belül a kiemelten figyelt rövid lejáratú külső adósság is jelentősen csökkent, állapította meg Fizetési mérleg című jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az elemzés szerint a külső finanszírozási többlet kialakulásában két tényezőnek volt meghatározó szerepe:

  • a csökkenő nettó külső adóságnak és
  • az emelkedő nem adósság jellegű forrásoknak.

A gazdaság nettó külső adóssága 3,1 milliárd euróval csökkent, amihez legnagyobb mértékben a bankszektor járult hozzá. Az állam nettó külső adóssága 0,3 milliárd euróval emelkedett, míg a bankrendszeré 2,2, a nem pénzügyi vállalatok nettó külső adóssága 1,2 milliárd euróval csökkent.

Elégedett az MNB Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A nem adósság jellegű források 1,5 milliárd eurós emelkedése volt a tavalyi harmadik negyedévben, ami szinte teljes mértékben a külföldi tőkebefektetések emelkedésében tükröződött. A külföldiek magyarországi befektetései elsősorban a külföldi tulajdonú vállalatok jövedelmeinek újrabefektetéséhez és kisebb részben a külföldiek új befektetéseihez köthető.