A befektetők nekimentek a kávénak

Így lesz a kávébabból egy csészényi fekete csoda – Kávépörkölő üzemben jártunk kult
Vágólapra másolva!
Ahogy a befektetők rekord közeli szinteken fogadnak a kávé árának esésére, egyre nagyobb kockázatot jelent, ha a várakozások mégsem igazolódnak be, és a nyersanyag mégis inkább emelkedésnek indul.
Vágólapra másolva!

Spekulánsok tömegei mentek neki a globális termelés 60 százalékát adó arabica kávénak. A rekord közeli shortolási hullám mögött az áll, hogy a piaci szereplők úgy látják, a világ legnagyobb kitermelőjének számító Brazíliában a kedvező időjárás lenyomhatja a nyersanyag árfolyamát, ráadásul a vezető importőrök készletei is emelkedést mutatnak – írja a Financial Times.

A helyzet súlyát jelzi, hogy a spekulánsok olyan mennyiségű kávét tartanak nettó short pozíciókban, amely nagyjából megfelel Kolumbia éves exportjának – Kolumbia a világ harmadik legnagyobb exportőrének számít.

Rekordok és hangulatok

Az arabica típusú kávé manapság a fontonkénti 1,28 dolláros árfolyam körül forog, ami jelentős csökkenés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az esés hátterében a meglepően kedvező hondurasi és ugandai termés, illetve a rekord szintű készletek állnak

az Egyesült Államokban, Európában és Japánban – mondja a Rabobank elemzője, Carlos Mera.

Nőnek a kockézatok a kávé piacán Forrás: Getty Images

A jelenlegi hangulat azonban komoly veszélyforrást is jelenthet. Ilyen mértékű shortolási hullám mellett ugyanis

megnő a potenciális hatása annak, ha beüt egy váratlan esemény, és a kávé árfolyama valamiért mégis emelkedésnek indul.

Ezt a forgatókönyvet indíthatja be például a brazíliai export csökkenése az infrastrukturális nehézségek miatt, illetve ha az országban mégsem alakul olyan kedvezően az időjárás. Ezzel párhuzamosan a La Niña elnevezésű időjárási jelenség is problémákat okozhat, mivel ez általában szárazsággal jár – figyelmeztetett Kona Haque, az ED&F Man nyersanyagpiaci szakértője.

Kockázatos spekuláció

Noha a kávé piacán még mindig a kereslet és a kínálat fundamentumai határozzák meg az irányt, az algoritmus alapú befektetések terjedése (melyeket elsősorban a rövid távú trendek és mintázatok hajtanak) egyre inkább megnöveli a spekulatív alapú kereskedés jelentőségét.

Ráadásul

a kávé mellett a búza, a szójabab, a kakaó és a cukor piacán is rekord mértékben vettek fel short pozíciókat a befektetők.

Ennek hátterében részben az áll, hogy egyre több pénz áramlik a nem fundamentális alapú befektetések területére, ami viszont azzal a kockázattal jár, hogy veszélyesen nagy tömeg áll be ugyanabba az irányba – hangsúlyozta Mera.

Az automatizált kereskedési rendszerek egyébként közel 50 százalékát adják a mezőgazdasági nyersanyagok kereskedésének a chicagói árutőzsdén (CME), amely a piaci érték alapján a világ legnagyobbjának minősül. Noha ez az arány még mindig alacsonyabb, mint az energia vagy a fémek esetében, sokan már korábban is kritizálták a mechanizmust, arra hivatkozva, hogy fokozni tudja az élelmiszerválságokat.