Kezdhetünk félni az emelkedő olajártól?

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Amennyiben az olajpiaci rali tartósnak bizonyul, úgy akár a globális növekedést is visszafoghatja, ráadásul hozzájárulhat az infláció emelkedéséhez. Vagyis nem biztos, hogy mindenki örül majd annak, ha az olaj ára tartóan emelkedésbe kapcsol.
Vágólapra másolva!

Noha az emelkedő olajárak jelenthetik azt, hogy a mostani gazdasági ciklus a végéhez közeledik, kicsi a valószínűsége annak, hogy a nyersanyag éles zuhanásba kezdjen, kivéve ha beüt egy előre nem látható kínálati sokk – mondja Gabriel Sterne, az Oxford Economics kutatója.

Az olaj határidős árfolyamai még úgy is jól állnak idén, hogy kedden komoly gyengüléseket mutatott a nyersanyag. Az amerikai WTI nyersolaj árfolyama ezzel együtt is 2 százalékos plusz körül mozog ebben a hónapban, és 3 százalékos plusz fölött 2017-ben. A globális benchmarknak számító Brent olaj ezzel párhuzamosan kedden 0,8 százalékos pluszt mutatott november egészére és 8,9 százalékos izmosodást produkált ebben az évben – írja a MarketWatch. Közép-európai idő szerint szerda délután mindkét árfolyam 1 százalék fölötti mínuszban volt.

A múlt héten egyébként mindkét típusú olaj 2015 júniusa óta nem látott magasságot ütött meg,

köszönhetően az arra vonatkozó piaci várakozásoknak, hogy a legnagyobb olajtermelő országok kiterjesztik az együttműködésüket az árfolyam stabilizálása érdekében.

Megütheti a növekedést az olajár emelkedése Forrás: DreamsTime

Mindazonáltal az Oxford Economics elvégzett egy kutatást azzal kapcsolatban, hogy mi történne akkor, ha a Brent hordónkénti 65 dolláron maradna két éven keresztül, majd visszatérne a cég által bázisként meghatározott várakozásához, amely ennél 10 dollárral alacsonyabb. A modell, minden más tényező változatlansága mellett, arra jutott, hogy a globális gazdasági növekedés 2,6 százalékos lenne 2018-ban, szemben a bázisként meghatározott 2,8 százalékkal.

A hatás 2019 utolsó negyedévében érné el a csúcsot, amikor is 0,3 százalékponttal vetné vissza a növekedést.

Ezzel együtt viszont 0,6 százalékponttal megdobná a globális inflációt 2018 negyedik negyedévében.

Sterne ezzel együtt figyelmeztetett, az olajár hatásainak megvannak a korlátai, ráadásul a kalkulációk a valóságban gyakran nem működnek. A világgazdaság például igen kiábrándító teljesítményt nyújtott, miközben az olaj ára 2014 közepe és 2016 eleje között 100 dollár fölött szintről 30 dollár alá zuhant.

Ráadásul a Nemzetközi Valutaalap a rendkívül alacsony olajár ellenére is túl optimistának bizonyult,

mivel 0,6 százalékponttal fölé lőtt a 2015-16-os növekedési várakozások meghatározásakor.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az Oxford Economics szakértői azonban maguk is tévedtek korábban. A modelljük ugyanis 2014-ben azt mutatta, hogy az olcsó olaj 2015-ben 3,1 százalékra fokozza majd a globális fogyasztás növekedését. Ezzel szemben a valós eredmény 0,7 százalékponttal alacsonyabb volt.

Következésképpen elmondható, hogy számos tényező együttállása határozza meg az olajár és a világgazdasági növekedés összefüggéseit. Vagyis – teszi hozzá Sterne – amennyiben magasabb olajárak erősebb globális kereslettel találkoznak, akkor a növekedés lassulása is enyhébb lehet annál, mint amit a modellben felvázoltak.