A nagy cégek több adót fizetnek

ÁLLAT állatfotó állatkert FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA természetfotó tigris új kifutó vadállat
Az új kiva megsokszorozza a vállalkozások potenciálják
Vágólapra másolva!
Tipikus vélemények szerint a kicsik nem jelentik be dolgozóikat, a külföldi tulajdonban lévők pedig hatalmas társasági adókedvezményeket kapnak vagy transzferárazással tüntetik el nyereségüket. Ezek a kérdések nem csak a közbeszéd szempontjából fontosak, hanem formálhatják a gazdaságpolitikát is, így nem mindegy, mekkora ez a mérték.
Vágólapra másolva!

Az általános szóbeszéddel szemben léteznek adatok arról, hogy melyik vállalat mennyi adót fizet egy-egy munkavállalója után - írja a 24.hu. A legalább egy főt foglalkoztató vállalatok adóbevallásait használták fel 2014-ből, és háromféle, a vállalatok által fizetett adót számszerűsítettek: a társasági nyereségadót, a helyi iparűzési adót és a munkáltatói járulékot. Ebben az elemzésben ezt a három adót együttesen vállalati adónak nevezték el.

A számítások alapján a vállalati adókból származó bevétel túlnyomó többségét, nagyjából 70 százalékát a munkáltatói járulék adta. További 15-15 százaléka származott nyereség- és iparűzési adóból. Vagyis az adóbevétel szempontjából a járulék sokkal lényegesebb, mint például a nyereségadó. Amelyik vállalat tehát magasabb bért (és így járulékot) fizet, az jó eséllyel egyben magasabb vállalati adót is.

A nagyok többet fizetnek Forrás: MTI/EPA/DPA/Roland Weihrauch

Hatalmas eltérések vannak az éves, egy főre jutó vállalati adófizetésben. 2014-ben az eloszlás alsó 10 százalékához tartozó vállalatok 200 ezer forint körüli, az eloszlás közepén lévő vállalatok 500 ezer forint körüli, míg a felső egy százalékba tartozó cégek több mint 4 millió forint egy főre jutó adót fizettek.

Ez a húszszoros különbség megmutatja, hogy az államháztartás szempontjából közel sem mindegy, hogy milyen vállalat teremt új munkahelyeket.

Minél nagyobb egy vállalat, annál több adót fizet átlagosan: egy nagyvállalat több mint kétszer annyi adót fizet, mint egy 10 főnél kisebb. Egy külföldi tulajdonban lévő vállalat további 40 százalékkal magasabb adót fizet, mint hasonló méretű hazai társa. Ezek az összefüggések a járulék és a másik két adó esetében is igazak. Átlagosan egy nagy multi által létrehozott munkahely ugyanannyi adóbevételt generál, mint két és fél hazai kisvállalati munkahely.

A nagyobb és a külföldi tulajdonban lévő vállalatok magasabb adófizetése mögött elsősorban az áll, hogy ezek a vállalatok általában termelékenyebbek – vagyis ugyanannyi dolgozó és tőke felhasználásával magasabb hozzáadott értéket állítanak elő. A termelékenység-eloszlás felső 10 százalékába tartozó vállalatok átlagosan több mint ötször annyi adót fizetnek, mint az eloszlás alsó 10 százalékába tartozók.