Gigantikus állami pénzekre építik az új energiastratégiát

Burbo Offshore Windfarm air view
Szélenergia szélerőmű
Burbo Offshore Windfarm air view Dong Energy
Vágólapra másolva!
Skóciában nem csak az alkoholok árának tervezett nagymértékű emelése hozott felbolydulást az év utolsó heteiben. A skót kormány közzétette új energiastratégiáját, melyben az elképzelések ismertetésén túl, a megújuló energiaforrások használatának támogatása és az alacsony kibocsátással járó megoldások rovataiban, jókora összegek szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A megújuló energiaforrások kiaknázása, a háztartások energiahatékonyságának növelése, valamint a földgáz- és olajszektor megújulásának támogatása – ezek a skót kormány most bemutatott energiastratégiájának főbb célkitűzései, írja a CNBC.

A Longannet erőmű Skóciában - új energiastratégiát jelentett be a skót kormány Forrás: Wikipedia.org, John

A megújuló energiák hasznosítása a cél

A skót kormány 2030-ig jelentős mértékben szeretné megnövelni a megújuló források arányát az ország energiamixében. Azt szeretnék elérni, hogy a következő évtized végére,

Skócia hő- és villamosenergia-felhasználása, valamint a közlekedés szektora, 50 százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodjon.

A célok eléréséhez a kormány komoly pénzeket is rendelt. Stratégiájában közel 27 millió dollárnak megfelelő összeget (nagyjából 7100 milliárd forint) szán energetikai befektetésekre, melyek döntően a tiszta energiákra irányulnak. 80 millió dollár pedig arra jut, hogy olyan innovatív energetikai megoldások kidolgozását támogassák, melyek a jelenleginél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak.

Megvan hozzá a tudás és a tapasztalat

A skót kormány tagjai bizakodóan nyilatkoztak a stratégia bejelentésével kapcsolatban. Úgy vélik, Skócia az Északi-tengeren végzett szénhidrogén-kitermeléssel, megszerezte azt a szükséges tapasztalatot, ami az átfogó energetikai megújuláshoz szükséges.

Skócia rendelkezik az európai tengeri szélenergia-kapacitás negyedével Forrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

Szerintük

az országban a magas szintű, technológiai irányultságú oktatás és az innovatív startupok támogatása révén, a megfelelő tudástőke is rendelkezésre áll a 2030-ig tervezettek megvalósításához.

A kormány bejelentéseiről a WWF skóciai szervezetének egyik vezetője is elismerően nyilatkozott.

Skócia jelenleg Európa egyik vezető szélenergia-hasznosítója. Az összes európai offshore – azaz tengerre telepített – kapacitás 25 százaléka a skót vizeken található. A megújuló energiák hasznosítása és az emissziós célok elérésére irányuló erőfeszítések, jelenleg is több mint 58 ezer embernek adnak munkát a skót gazdaságban.