A General Electric 12 ezer alkalmazottat küld el

- Horizontal INDUSTRY INTERIOR VIEW MAKING WIND POWER WIND TURBINE EMPLOYEE
An employee is seen on November 21, 2017 in Montoir-de-Bretagne, western France, at a factory of US company General Electric. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
A General Electric (GE) nemrég bejelentette, hogy a piaci viszonyok változása miatt kénytelen 12 ezer embert elbocsátani. A vállalatnál remélik, hogy a leépítésékkel 2018-ban egymilliárd dollárt spórolhatnak. Szükség is van erre, hiszen idén a GE részvényei teljesítettek a leggyengébben, 44 százalékkal csökkent az értékük.
Vágólapra másolva!

A General Electric új vezérigazgatója John Flannery augusztusban vette át a stafétabotot elődjétől, azóta pedig próbálja átformálni a vállalat arculatát. A cég szóvivője szerint a leépítések javarészt az Egyesült Államokon kívül várhatók,

valamint csökkentik az elektromos energiával foglalkozó részlegüket is 18 százalékkal.

Tavaly év végén még 295 ezer alkalmazottja volt a GE-nek, azóta viszont folyamatosan bocsátják el az alkalmazottakat a költségcsökkentés miatt. Russell Stokes, a GE Power igazgatója elmondta, hogy fájdalmas, de szükségszerű a folyamat.

illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

A General Electric évtizedekig meghatározó szereplője volt az amerikai gazdaságnak, de a mostani nehéz helyzetből jónéhány évbe telhet, amíg ki tud mászni a vállalat. A GE az energetikai piac gyengülésével magyarázta a lépését, valamint azzal, hogy egyre kevesebb szükség van szénre és olajra.

Az elbocsátások olyan időszakban történnek, amikor az Egyesült Államokban 17 éve nem látott szintre, 4,1 százalékra csökkent a munkanélküliség, valamint 20 éve nem volt ilyen alacsony a leépítések mértéke mint idén. Ez is jól jelzi, hogy a vállalatnál tényleg komoly és mélyreható gondok vannak.

Russell Stokes szerint a 2018-as év továbbra is kérdéses, azonban a megtett lépéseknek köszönhetően jó pozícióból várhatják majd 2019-et.

illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

A leginkább a svájci dolgozókat érinti a döntés, az egyharmaduktól válik meg a cég. A németek sem ússzák meg, információk szerint ők 16 százalékos leépítésre számíthatnak. A háttérben az állhat, hogy egyre kevesebb hőerőműre van szüksége a gazdagabb országokban.

A General Electric riválisa, a Siemens is 6900 alkalmazottjától fog megválni, főleg a földgázzal és az olajjal foglalkozó részlegektől küldenek el embereket. A megújuló energiák térnyerésével indokolták a döntést.