Rengeteg új lakóingatlanra kértek idén építési engedélyt

architecture build construction exterior front design drawing sketch idea home house custom new property real estate building pencil ink plan rendering illustration outline diagram blueprint layout new home new house house shopping housing sky grass field
CSOK családiház építés.
Vágólapra másolva!
Csaknem kétszer több családi ház egyszerű bejelentését tették meg az idén, mint amennyien két éve engedélyt kaptak ilyen építkezéshez – írja a Magyar Idők a Miniszterelnökség információi alapján. Az egyszerű bejelentéssel érezhetően és nagyságrendileg megugrott az építési kedv idén hazánkban.
Vágólapra másolva!

Jellemzően családi házak épülnek egyszerű bejelentéssel, és az e formában induló építkezések száma 2017-ben nagyjából a kétszeresét teszi ki a 2015-ben engedélyezett egylakásos lakóépületekének.

A főváros és a nyugati országrész jár az élen

A növekvő építési kedv az egész országban megfigyelhető, ugyanakkor e az egyszerű bejelentések több mint fele Budapesten, illetve Pest és Győr-Moson-Sopron megyében történt. Biztató jelenség, hogy a könnyebb és gyorsabb lehetőséggel a nagyvárosias jellegű Budapesten is sokan éltek. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár azt jelezte, az egyszerűsített bejelentéssel érezhetően megugrott az építési kedv hazánkban,

a lehetőség tavalyi bevezetése óta már több mint 27 ezer lakáshoz tettek bejelentést az építtetők.

Idén sokkal több lakóingatlan építését jelentették be, vagy adtak ki arra engedélyt Forrás: 123rf

Az egyszerűsítés alapján, a 300 négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó egy, vagy többlakásos lakóházak építtetésénél

2016 január elseje óta megszűnt a hosszadalmas építési engedélyeztetési eljárást.

Ennek helyébe lépett az elektronikus építési naplót (e-napló), melyet készenlétbe kell helyezni, és 15 nap elteltével megkezdődhet az építkezés. Ezt a lehetőséget idén tavasszal kiterjesztették a saját célra építendő, 300 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű egylakásos épületekre. De érvényes a rendelkezés a legfeljebb ekkora méretet kitevő lakásbővítésekre is.

Ki is terjeszthetik

Elképzelhető, hogy a tapasztalatok értékelése után, kiterjesztik az eljárásrendet – adott tájékoztatást a helyettes államtitkár.

Kiterjeszthetik a jövőben a kedvező tapasztalatokkal szolgáló egyszerűsített bejelentést Forrás: 123RF

A cél az, hogy az építtetőknek segítséget nyújtsanak a családi otthonteremtésben,

ezzel egyidejűleg pedig élénkítsék a hazai építőipart és hozzájáruljanak a gazdaság erősödéséhez.

A KSH adatai szerint, országosan egyharmaddal nőtt az év első három negyedévében az építendő lakások száma a kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján, a 2016-os év hasonló időszaki adataihoz képest. Ez 28411 lakóingatlant jelent.