Ritkán találják el a hallgatók, hogy mekkora kezdőbérre számíthatnak

NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ!
Vágólapra másolva!
A gazdaságtudományi szakok hallgatói a lehetőségekhez képest nagyságrendekkel igencsak nagyobb kezdő fizetésre számítanak. Más szakokon már közelebb állnak a valósághoz a fiatalok, de így is nagyon nagy a szórás: sokan csalódni fognak, ha meglátják az első bérpapírjukat, mások viszont reálisan látják a munkaerőpiaci helyzetüket.
Vágólapra másolva!

– írtuk kétrészes összeállításunk előző részében, amikor is elsősorban a gazdaságtudományi szakok hallgatóit kérdeztük meg a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, hogy mégis mekkora kezdőbérre számítanak, miután befejezték a tanulmányaikat.

Elszámolják magukat a pesti friss diplomások

Amikor a friss diplomások rászabadulnak majd a magyar munkaerőpiacra, sokan közülük csalódni fognak, ahogy szembesülnek a kereseti lehetőségekkel: az Origo tudósítójának egy szakkiállításon többen nagyságrendileg nettó 100 ezer forinttal lőttek a várható átlagos kezdőbérek fölé. A 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás célja az volt, hogy a fiatalok választ kapjanak felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre, illetve hogy összekapcsolja a különböző intézményeket a diákokkal.

Az Origo tudósítójának a fiatalok közül többen nagyságrendileg nettó 100 ezer forinttal saccoltak a várható átlagos kezdőbérek fölé. A gazdaságtudományi szakokat követően ezúttal különböző műszaki, informatikai, illetve orvosi és egészségtudományi szakokon végző fiatalok várható kezdő fizetéseit néztük meg.

Szavazzon!

A gépészmérnökök, a műszaki menedzserek, a mérnökinformatikusok, a gazdaságinformatikusok és az ápolók közül a gépészmérnököknek a legmagasabb a várható kezdő fizetésük. Na de mekkora kezdő nettóra számíthatnak ők 2017-ben?

Gépészmérnök

A műszaki képzések között

a gépészmérnök alapszak az egyik legnépszerűbb.

Riporterünk az Educatio szakkiállításán több leendő gépészmérnökkel is beszélt, akik arra a kérdésre, hogy mekkora lehet majd a kezdő fizetésük, nem sokkal tippeltek a „valóság” fölé.

Egyikük, a BME hallgatója, nettó 200-300 ezer forint közötti kezdőbért mondott, míg a Miksolci Egyetem hallgatója szerint bruttó 300-350 ezer forint körül van a reális kezdő fizetése egy gépészmérnöknek. A Debreceni Egyetem hallgatója azonban forintra pontosan eltalálta az átlagos kezdő fizetését a gépészmérnököknek: szerinte a kezdőbér nettó 190 ezer forint.

Az átlagbér feletti fizetést várnak a gépészmérnök hallgatók Forrás: MTI/Faludi Imre

A Felvi.hu felsőoktatási portálon a pályakezdők által kitöltött kérdőívek alapján összeállított adatok szerint az elmúlt években gépészmérnökként végzettek 2013-ban bruttó 286 ezer forintot kerestek. Ez a HR Portal bérkalkulátora szerint most nettó 190 ezer forintot jelent.

Ez egy 2013-as felmérés,

az elmúlt években pedig folyamatosan nőttek a bérek:

2014-ben 3 százalékkal, majd 4,3 százalékkal emelkedtek a nettó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, míg tavaly az év első 11 hónapjában 7,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ezek átlagkeresetek, nemzetgazdasági szinten, természetesen ágazatonként óriási különbségek vannak.

Néhány hallgató a lehetőségekhez képest jelentősen magasabb bért vár Forrás: MTI/Oláh Tibor

A gépészmérnököknél ezek alapján a 2013-as nettó átlagfizetés már akár 220 ezer forint is lehet 2017 elején. Becslésünk nagyságrendileg talán jó lehet, hiszen, mint azt az Eduline.hu tavaly decemberben a legfrissebb felmérésekre hivatkozva megírta,

a friss diplomás gépészmérnökök átlagosan havi bruttó 313 ezer forintos keresettel

állhatnak munkába, ami körülbelül nettó 208 ezer forintot jelent.

Az Origo riportere a szakkiállításon sem mechatronikai-, sem pedig villamosmérnökkel nem futott össze, pedig a gépészmérnököknél – a Felvi.hu-n elérhető adatok szerint – csak ezen a két szakon magasabbak a várható kezdőbérek a műszaki képzéseken belül: a felmérés szerint

kezdő fizetésre számíthatott 2014-ben.

Műszaki menedzser

Természetesen az sem mindegy, hogy hol, melyik egyetemen végeznek a fiatalok: egy, a BME GTK-n végző hallgató akár nettó 270 ezer forintos kezdőbérre is számíthat, legalábbis egy felmérés ezt mondatja az intézmény tanulójával. Mások ennél borúlátóbbak: egy debreceni diák szerint 150-170 ezer forintnál indulnak az alapfizetések a műszaki menedzsereknél.

A már említett 2013-as felmérés ezzel szemben bruttó 243 ezer forintos átlagos kezdő fizetést jelöl meg, ami nettóban most körülbelül 162 ezer forint, így ismételten a debreceni diák látta reálisabban várható helyzetét

Mérnökinformatikus

Az informatikán belül nem csak a gazdaságinformatikusok kereshetnek jól – az ő bérük átlagosan bruttó 266 ezer forint lehetett 2013-ban. Az Óbudai Egyetem hallgatója az Origo tudósítójának statisztikákra hivatkozva azt mondta, hogy egy pályakezdő informatikusnak nettó 300 ezer forinttól indul a kezdőbére.

A járműiparban is várják az informatikusokat Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Egy másik, szintén mérnökinformatikus, de már debreceni egyetemista ennek még a felére sem számít: szerinte nettó 130-150 ezer forintnál kezdődnek a bérek – munkakörtől és várostól függően. Egy harmadik fiatal, az Óbudai Egyetemről 250-300 ezer forintos kezdőbért említett.

A fentiekkel szemben a felmérés egy mérnökinformatikusnál 278 ezer forintos bruttó bért jelöl meg átlagos kezdő fizetésként, ami nettóban 185 ezer forint.

Ápolás és betegellátás

A kezdő átlagbér a közalkalmazotti bértáblának megfelelő, mondta az Origónak egy pécsi egyetemista, aki szerint ez átlagosan 180-190 ezer forintot jelent. Egy debreceni hallgató szerint nettó 200 ezer forintnál kezdődnek a bérek az ápolás és betegellátás szakon végző fiataloknál.

– mondta egy harmadik megszólaló, aki szerint 150 ezer forintos alapbér felett kezdődhetnek a fizetések.

A Felvi.hu szerint 203 ezer forintos bruttó átlagbérekre számíthatnak a végzősök – ez nettóban körülbelül 135 ezer forintot jelent.

A KSH szerint…

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerinti bruttó átlagkereset a tavalyi év első 11 hónapjában 260 800 forint volt. A bérek folyamatosan nőttek az elmúlt években, így 2016-ban is: csak

novemberben már 285,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset,

aminek a nettója családi kedvezménnyel már majdnem eléri a 200 ezer forintot – anélkül a nettó körülbelül 190 ezer forintot tesz ki.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagos bruttó kereset már meghaladta a 300 ezer forintot is, míg a nettó átlépte a 200 ezer forintos küszöböt.