A GDP 74 százalékára csökkenhetett az államadósság

Varga Mihály; Barcza György
Budapest, 2016. december 28. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a központi költségvetés 2017. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. december 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója szerint az államadóssági ráta 74 százalék alatt lehetett év végén.
Vágólapra másolva!

Az államadóssági ráta 2016. év végén 74 százalék alatt lehetett, pontos adatok áprilisban kerülnek nyilvánosságra, amit később még módosíthatnak, tapasztalat szerint a végleges mutató kedvezőbb az előzetesnél, mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az M1-en.

Közel az euróhoz

A 60 százalékos adósságrátát az euróövezeti csatlakozásnál, illetve a túlzottdeficit-eljárásnál veszik figyelembe, de

esetenként elég a csökkenő pályát felmutatni,

közölte az ÁKK-vezér, aki példaként említette, hogy Belgiumban és Olaszországban magasabb értéknél vezették be az eurót.

Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója Forrás: MTI/Kovács Tamás

Magyarországon 10-15 év alatt lehetne a 60 százalékos adósságrátát elérni,

de ha a gazdasági növekedést 4 százalék fölé lehet gyorsítani, írországi példa alapján ezt az értéket 6-7 év alatt sikerülhet elérni, az Alaptörvényben szereplő 50 százalékos szint teljesítése pedig a következő lépcső lenne, mondta Barcza György. Közlése szerint

a magyar államadósság ráta egyenletesen csökken,

2010 végén 82 százalék volt, évente mintegy 1 százalékponttal mérséklődött, 2016 végén eléri a 73,5-74 százalék közötti értéket.

Az ÁKK vezérigazgatója szólt arról, hogy a visegrádi országokban 40-50 százalék között van az adósságráta. A magyar államadósságban a deviza arány 26 százalék, ez a visegrádi országokban a második legalacsonyabb, és ez biztonságot jelent, mert az árfolyamváltozás kevésbé módosítja az adósság mértékét.