Több milliárddal nő a bérköltség az állami cégeknél

karácsony közlekedés nyitvatartás
Az üzletszabályzat 2018. december 9-én, a szokásos menetrendváltáskor lép életbe.
Vágólapra másolva!
Nemcsak a megemelt legkisebb bérek kigazdálkodása, de az általuk okozott bérfeszültség is fejtörést okoz az állami és önkormányzati cégeknek – írja a Világgazdaság. Több milliárd forinttal növeli az állami vállalatoknál dolgozók bérköltségét a kötelező béremelés, amely nem egyformán érinti a dolgozókat. A szakszervezetek egyelőre egyeztetnek a teendőkről.
Vágólapra másolva!

A legkisebb bérek év eleji nagymértékű emelése az állami és önkormányzati tulajdonú cégek munkaerőköltségét is alaposan megemeli 2017-ben.

ahhoz, hogy a 17-18 ezer embert foglalkoztató egykori Volán-társaságoknál, vagyis a hét regionális közlekedési központban a törvényben rögzített mértékben megemeljék a legalacsonyabb fizetésű dolgozók keresetét" – mondta Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Ennél jóval nagyobb mértékben nőnek a MÁV Zrt. bérköltségei, hiszen a 38 ezer munkavállalóból mintegy 11 ezret érint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése – közölte a MÁV.

Bérfeszültségtől tartanak a MÁV-nál is.

„Egy kezdő váltókezelő fizetése elérheti a többéves tapasztalattal rendelkező forgalmiszolgálat-vezetőét, aki ráadásul szakmailag a főnöke" – mondta Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke. Ezért a VDSZSZ minimum 10 százalékos emelést tart szükségesnek a legkisebb bérek feletti kategóriákban.

A szakszervezetek a fenntartótól várják a segítséget Forrás: MTI/Jászai Csaba

Jóval kevésbé érintett a több mint 10 ezer embert foglalkoztató BKV Zrt., ahol a decemberi felmérés szerint csak

300 munkavállaló fizetését kell megemelni,

ez több tízmillió forinttal növeli a bértömeget.

Az érintett cégek saját erőforrásból nem tudják kigazdálkodni a többletterhet, ezért a béremelés mértéke azon múlik, hogy arra mekkora forrást hagy jóvá a fenntartó.

A szakszervezetek ígéretet kaptak arra, hogy a kormány egységes bérjavaslatot dolgoz ki az állami tulajdonú társaságok számára, hogy megakadályozza az elvándorlást és enyhítse a bérfeszültségeket. A tárgyalások január 17-én folytatódnak – írja a lap.