A fizetése fele lesz a nyugdíja

Laptop Család Interneten alázzák egymást az anyák - Egy időspórolási trükk verte ki a biztosítékot
Vágólapra másolva!
Körülbelül a mostani fizetésének a fele lesz a nyugdíja, ha eléri a korhatárt. Hogy a többi pénzt miből teremti elő, a többségnek fogalma sincs. Minden harmadik ember gondolja úgy, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell majd. 
Vágólapra másolva!

A válaszadók

a magyarok kétharmada viszont egyáltalán nem tesz félre idős korára. Az évi 20 százalékos, akár 130 ezer forintos adójóváírást bukja az, aki nem él például a nyugdíjbiztosítás adta lehetőségekkel – írja az Union Biztosító legfrissebb felmérése.

Sokan az életük végéig tartó munkából fogják kiegészíteni a nyugdíjukat Forrás: Thinkstock

Az Union Biztosító nyugdíjcélú megtakarítást vizsgáló felméréséből kiderült:

minden harmadik magyar arra számít, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell majd a megélhetéshez.

A megkérdezettek mindössze 26 százaléka gondolja úgy, hogy mostani jövedelmének minimum 80 százalékát kézhez fogja kapni, a válaszadók 40 százaléka pedig jelenlegi fizetésének a felére vagy annál is kevesebbre számít az államtól időskori juttatásként.

A 26–35 évesek közel harmada szerint a jelenlegi fizetésének 10-20 százalékát kellene már most nyugdíjcélú megtakarításra félretennie, hogy legalább a mostani színvonalon élhessen majd. „Minél korábban kezdi el valaki a megtakarítást, annál könnyebben tudja összegyűjteni a nyugdíjaskorban szükségessé váló lejárati összeget. Fiatalon akár már havi 5000 forint is elegendő lehet ahhoz, hogy nyugdíjasként milliókat kapjon kézhez valaki” – magyarázta Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Nem élünk az állami támogatással sem

A magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre öregkorára, a 36–40 évesek 67 százaléka nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással – derült ki az Union felméréséből. Akiknek lenne miből, azok sem feltétlenül gondoskodnak anyagi biztonságukról. „Még azok között is, akik jövedelmükből minden hónapban meg tudnak takarítani kisebb-nagyobb összeget, 25 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem tesznek félre a nyugdíjaséveikre” – tette hozzá Bóna Katalin.

A nyugdíjunk akár a mostani fizetés fele is lehet, amiből nem lesz egyszerű megélni Forrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

Az Union felmérésében megkérdezettek közel fele úgy érzi, hogy

nehezen igazodik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között,

a legbizonytalanabb éppen a nyugdíj előtt álló 56–60 éves korosztály. A válaszadók 42 százaléka azzal sincs tisztában, hogy évi 20 százalék adójóváírást igényelhet vissza nyugdíj-megtakarításának befizetései után.

„Aki nem köt nyugdíjbiztosítást vagy más nyugdíjcélú megtakarítást, az a megtakarítási formától függően évi 130 000–150 000, de együttesen maximum 280 000 forintos adójóváírástól is elesik, amellyel az állam hozzájárul a nyugdíjbiztosításokhoz és a további nyugdíj-előtakarékossági befizetésekhez” – mondta az Union szakértője.

Munkából megyünk a sírba

A megkérdezettek fele kétségbeesik, ha belegondol, hogy miből fog élni idős korában, ha mégsem lesz képes aktívan dolgozni. Egyre kevesebben bíznak abban is, hogy 60–65 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak, a válaszadók 40 százaléka szerint, mire nyugdíjba megy,

A megkérdezettek fele mondta azt, hogy már most sem tudna megélni, ha egy hirtelen baleset vagy betegség miatt nem folytathatná a munkáját. További 40 százalék azok aránya, akik nem biztosak benne, hogy képesek lennének megélni a jövőben, és csupán minden tizedik válaszadó érzi magát felkészülve az ilyen váratlan helyzetekre. Azok körében is, akik minden hónapban kisebb-nagyobb összeget félretesznek a jövedelmükből,

70 százaléknyian úgy vélik, nem tudnának megélni, ha hosszabb időre kiesnének a munkából

– mondta Bóna Katalin.