Több százmillió fontos dízeltelenítésre készülnek Londonban

az új londoni polgármester Sadiq Khan
Britain's Labour party candidate for London Mayor Sadiq Khan (C) arrives at City Hall in central London on May 6, 2016, as votes continue to be counted in the contest for the Mayor of London. London was poised to become the first EU capital with a Muslim mayor Friday as Sadiq Khan took the lead in elections that saw his opposition Labour party suffer nationwide setbacks. / AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
London polgármestere, Sadiq Khan el szeretné érni, hogy akár fizessenek is az embereknek, hogy cseréljék le dízelautójukat.
Vágólapra másolva!

Több mint 500 millió fontba (>180 milliárd Ft) kerülne az a kétéves program, amelynek az a célja, hogy megszabadítsa Londont a dízelautóktól – közölte a Bloomberg. 70 ezer autó-, furgon- és kisteherautó-tulajdonosnak adnának fejenként 3500 fontot (mintegy 1,3 millió Ft), hogy

segítsék őket a kellemetlen gázokat pöfögő masinák lecserélésében

a terv szerint, amit a polgármesteri iroda szellőztetett meg. További 10 ezer ember kapna 1000 fontot (kb. 360 000 Ft), és lenne még mintegy 130 ezer szegényebb háztartás, amelyeknek 2000 font járna, kárpótlásul azért, mert az ő városrészeiket jobban sújtja a légszennyezés, mint a tehetősebb zónákban élőket.

Khan tavalyi kampányának fontos része volt a légszennyezés elleni harc ígérete, amely főleg a dízelautók által kibocsátott nitrogén-dioxid szintjének csökkentésére koncentrált.

Khan akár fizetne is Forrás: AFP/Leon Neal

London ugyanis Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városa, ahol évente mintegy 10 ezren halnak meg emiatt

a londoni King's College kutatása szerint. Idén januárban pedig minden eddiginél nagyobb volt a szennyezettség, a szélmentes, hideg időnek köszönhetően.

„Nincs más választásunk, mint hogy megszabaduljunk a legszennyezőbb járművektől" – írta Khan legutóbbi közleményében.