Külön rendelkezni kell az 1%-ról, ha a NAV készíti az adóbevallást

parlament, plenáris ülés, országgyűlés, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családpolitikáért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Külön rendelkezniük kell azoknak a személyi-jövedelemadó egy-egy százalékának felajánlásáról civil szervezeteknek, illetve egyházaknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  készíti el a szja-bevallás – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. 
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészíteti az szja-bevallásokat. Az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét.

– mondta az államtitkár.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Soós Lajos

A legtöbb felajánlást a Római Katolikus és a Görög Katolikus Egyház közössége kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

Ugyancsak növekedést mutat a civil szervezetekhez irányuló felajánlások száma. Amíg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, tavaly több mint 2,1 millióan. (Az 1+1 százalékok felajánlásáról, a statisztika változásáról itt olvashat bővebben.) A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül egyébként regisztráció alapján 28270 lehet kedvezményezett.