Végh Richárd lesz a BÉT új elnöke

2017.03.01. 16:43

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezi a tulajdonában lévő Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közgyűlésének összehívását, amelyen javaslatot tesz arra, hogy az igazgatósági elnöke Végh Richárd vezérigazgató legyen.

Az igazgatóság elnöki tisztét 2015. december 16-a óta Nagy Márton, az MNB alelnöke töltötte be máig. Vezetésével a nemzeti tulajdonba került BÉT megkezdte azoknak a feladatoknak a teljesítését, amelyeknek kiemelt célja a tőzsde fejlesztése, és a megfelelő méretű, hatékonyan működő tőkepiac kialakítása.

Az elmúlt egy évben olyan eredményeket sikerült elérni, amelyek nyomán már nincs szükség a tőzsde működésének irányításánál a jegybank részéről a közvetlen alelnöki felügyeletre. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank mint tulajdonos, változatlanul kiemelt

stratégiai célnak tartja azt, hogy a BÉT átalakítása és fejlesztése úgy menjen végbe, hogy az értéktőzsde nemzeti tulajdonban maradjon.


Mindennek eredményeként egy egészségesebb szerkezetű pénzügyi rendszer jöhet létre az országban, ez pedig hatékonyabb módon szolgálja a gazdasági növekedést.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója (b) és Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnökeForrás: MTI/Kovács Tamás


Végh Richárd eddigi szakmai tevékenysége mindvégig a Budapesti Értéktőzsdéhez, valamint a tőkepiachoz kötődött. 2004 és 2013 között különböző pozíciókban a Budapesti Értéktőzsde Üzletpolitikai Igazgatóságán dolgozott. 2013 novembere és 2015 decembere között a Magyar Nemzeti Bank Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatóságának igazgatója volt. 2015 decembere óta a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságának tagja, 2016. január 1-től vezérigazgató. 2013 óta a Befektető-védelmi Alap (BEVA) igazgatósági tagja.