Felpörgött a szállodaépítés Kelet-Közép-Európában

hotel épitkezés
A site of La Samaritaine, a former largest Parisian store, a project for the redevelopment of the site with offices, shops, a hotel and some social housing. Paris, France, on Monday, January 4, 2015. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A befektetési aktivitás a kelet-közép-európai régió hotelpiacain 2016-ban közel 1,2 milliárd euróra rúgott, 46 tranzakcióval, míg egy évvel korábban ez a szám 45 tranzakcióval alig haladta meg a 700 millió eurót – közölte a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó.
Vágólapra másolva!

A legjobban Ausztria teljesített közel 800 millió euró értékű üzletkötéssel, ami az összes befektetési volumen 67 százalékát tette ki. A többi régiós országban a befektetési volumen jóval elmaradt a 2015-östől. Míg Magyarországon 2015-ben összesen közel 76 millió euró értékű befektetési tranzakció köttetett a szállodaiparban, addig ez a szám 2016-ban csupán 27,5 millió euró volt.

Megnőtt a szállodaépítések száma Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A régiós hotelpiac minden mutatója növekedést mutatott. Az ide látogató turisták száma jelentősen nőtt, így a kihasználtság meghaladta a válság előtti mértéket, 69 százalékról 72 százalékra emelkedett.

Idén várhatóan további

négyezer szobával bővül majd a kelet-közép-európai régió fővárosaiban a szállodai kapacitás. Várhatóan Budapesten és Varsóban indul majd a legtöbb fejlesztés.

Prága kivétel, hisz ott csak limitált mértékű új fejlesztés valósulhat meg, a hotelfejlesztésre alkalmas telkek hiánya miatt.

Bár a növekedés 2017-ben várhatóan kissé visszaesik, a befektetési piac a fejlettebb nyugat-európai területekhez képest továbbra is erős marad. Egyre több befektetés történik majd az olyan kevéssé fejlett piacokon, mint Bukarest és Szófia.

A befektetési aktivitás leginkább Magyarországon, Romániában lesz jelentős 2017-ben,

ahol jelentős ingatlanok cserélnek majd gazdát – közölték.