Most a kertes házakat viszik, mint a cukrot

kertes családi ház
Pannonhalma, 2010. augusztus 2. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épülete a Szent Márton-hegyen. Előtérben kertes családi házak. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Az ember ösztönösen vágyik a természet közelségére, a betondzsungelben élő városlakók java része szó szerint a fél karját adná egy zsebkendőnyi saját oázisért. De mennyit ér pontosan, ha a lakásunk kertkapcsolatos?
Vágólapra másolva!

A lakáspiac 2017-ben is virágzik, a kereslet stabil, az árak továbbra is magasan vannak, de az ingatlanok már nem kelnek el olyan gyorsasággal, mint korábban. A Gardenexpo megbízásából készült felmérés szerint egy szépen felújított lakás vagy ház most is kelendő áru, de a 30-40 százalékos kínálatbővülés miatt a vevők jócskán megfontoltabbak, hosszasan mérlegelnek a végleges döntés előtt.

Az ingatlan típusától és állapotától függően általában 3-6 hónap szükséges az értékesítéséhez.

A verseny egyre nagyobb, e miatt a tendencia miatt pedig a túlárazott ingatlanok szépen lassan eltűnnek majd a piacról.

Értékesebbek a kertes családi házak Forrás: MTI/Manek Attila

Érdekes változás tavalyhoz képest, hogy

egyre több potenciális vásárló keresi a kertkapcsolatos vagy terasszal rendelkező lakásokat.

Tavaly márciushoz képest 25 százalékkal megnőtt az érdeklődés a kertkapcsolattal rendelkező lakások iránt. Persze a statisztika kissé torzít, mert nem minden hirdető adja meg ezt a paramétert, de ahol tudható, ott egyértelműen látszik a változás – osztja meg az Ingatlan.com tapasztalatait Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Rendezett kerttel többet kérhetünk az ingatlanért Forrás: 123RF

Sok lakástulajdonos talán nem is tudja, mekkora kincs van a kezében. A megnövekedett igények mellé ugyanis nem társul széles választék. A budapesti és a vidéki nagyvárosokban az értékesítésre kínált lakások csupán 30 százaléka rendelkezik erkéllyel vagy terasszal. Mindebből következően értéknövekedés is tapasztalható a piacon. Jellemzően hat százalékkal kerülnek többe a kertkapcsolatos lakások múlt év márciusához képest – fűzte hozzá Balogh.

A teraszok, erkélyek Budapesten 9, a vidéki nagyvárosokban 7,81 négyzetméteresek, míg

a családi házakhoz tartozó kert mérete a fővárosban átlagosan 750, míg a vidéki nagyvárosokban 903 négyzetméter.

Mérettől függetlenül azonban érdemes tudni, hogy a rendezett, esztétikus külső területek sokkal csalogatóbbak a vevők számára.

A kert megléte óriási lehetőség, amit ügyesen kell kihasználni, mert amíg egy hangulatos kert vagy zölden berendezett terasz csodákat tud tenni egy ingatlannal, és akár milliós különbséget is jelenthet az árban, az elhanyagolt külső területek "riasztólag" hathatnak a vevőkre.