Sonka, tojás, csokinyúl és csokitojás – ezek a legfontosabb élelmiszerek, de van még néhány tétel, amelyek megterhelik a családi kasszát húsvétkor. Számításunkkal egy négyfős család fogyasztását igyekeztünk modellezni.
Megpróbáltunk olyan mennyiségeket alapul venni, hogy ne napokon keresztül a húsvéti menüt egye a mintacsalád, ezért az adagok inkább egy étkezéshez közelítenek. Az árak nem a legolcsóbb és a legdrágább lehetőségeket tükrözik, hanem az elfogadható minőségi kategórián belüli eltéréseket, vagyis a felső ár távolról sem a luxust jelenti.
Termék | Ár (forint) |
Sonka (1kg) | 1000-3000 |
Tojás (10 darab) | 350-450 |
Torma | 350-600 |
Kenyér, kalács (1 kg) | 300-800 |
Csokinyúl, csokitojás | 1000-3000 |
Alkoholos és alkoholmentes italok | 1000-3000 |
Zöldségek, savanyúság | 500-1000 |
Sütemény | 500-2000 |
Festett tojás, dekoráció | 1000-3000 |
Összesen | 6000-16 850 |
Átlagosan | 11 425 |
Természetesen sok függ az adott család szokásaitól is, és még inkább attól, hogy várnak-e locsolókat vagy vendégeket.
Ahol élénken él még a húsvéthétfői locsolkodás hagyománya, ott a többszöröse is lehet az általunk becsültnél a kiadás.
Igaz, főleg vidéken sok mindent olcsóbban be tudnak szerezni – esetleg saját sonka, kolbász, kalács, zöldség, savanyúság kerül az asztalra – de ha sok a locsoló, akkor az italokra számolt visszafogott összeg a sokszorosára rúghat. Arról nem is beszélve, ha a piros tojás mellé pénzt is kapnak a locsolók.
A húsvéti menü központjában a sonka áll, ehhez mérten igen nagyok az eltérések az árakban. Akár már ezer forint alatti kilónkénti áron vehetünk füstölt-főtt kötözött sonkát, de ezek legfeljebb kényszermegoldásnak tekinthetők, ha az ár a legfontosabb tényező.
Kilónkénti 2700 forintos akciós áron találtunk olyan füstölt parasztsonkát, amely jobb minőségűnek tűnt. Ám alaposabban szemügyre véve kiderült, hogy cukor, glükózszirup és antioxidáns is van az összetevők között, miközben ezekre semmi szükség egy klasszikus, jó minőségű sonkához.
Az egyszerűen csak A sonkásként emlegetett Gódor András szerint
lehet próbálkozni mindenféle olcsó nagyáruházi sonkautánzattal, de a tényleg hagyományos módszerrel készült csontos sonka kétezer forintnál kezdődik kilónként.
Persze valószínűleg csak kevesen vesznek egy egész, 8-10 kilós sonkát, a csont nélküli darabok ára kilónként legalább 2500 forint. Hozzátette, az a legbiztosabb, ha olyan kereskedőtől vásárolunk, akihez egész évben járunk.
Hasonlóan nagy a szórás a húsvéti édességek terén is. Egy átlagos, elfogadható minőségű csokinyúl 250-400 forintba kerül, míg egy százgrammos, jobb minőségűért akár ezer forintot is elkérnek. Ha veszünk néhány csokitojást is,
nem biztos, hogy könnyű lesz két gyereknek ezer forintból kihozni a minimális mennyiségű húsvéti édességet.
A sütemény és a dekoráció nem kötelező, de ha csak egy kicsit is készül valaki a húsvétra, akkor valószínűleg ezekre is költ.
A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztási adatokon is meglátszik a húsvét hatása. 2016 márciusában:
A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai szerint tavaly a húsvéti időszakban 900 tonna édességet vásároltunk 2,2 milliárd forint értékben.
Ilyenkor harmadával több csoki fogy, mint karácsonykor.
A húsvétkor vásárolt édességek 80 százaléka csokinyúl vagy csokitojás, ezen belül nagyjából egyformán népszerű mindkét édesség (40-40 százalék).