Ötven éve adták át az első bankautomatát

Első ATM LONDON
Sir Thomas Bland, Deputy Chairman of Barclays Bank, unveils the first Barclaycash machine in the London borough of Enfield, UK, 27th June 1967. Behind him is Mr A. G. Norman, Chairman of De La Rue, and on the right is actor Reg Varney (1916 - 2008). (Photo by Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az első bankautomata üzembe helyezése óta pont 50 év telt el. A digitális pénztárcák terjedésének korában az új ATM-ek funkcióit kibővítik, így gyakorlatilag önkiszolgáló bankfiókokként működhetnek. Ma egymillió emberre vetítve a legtöbb bankautomata Portugáliában működik, a legkevesebb pedig a skandináv államokban, ahol már a készpénzmentes világ felé tartanak.
Vágólapra másolva!

Pontosan 50 évvel ezelőtt avatták fel az első ATM-et Londonban, a gép feltalálója, John Shepherd-Barron a Barclays bankkal kötött szerződést a gép fejlesztéséről és gyártásáról. Az első hibák kiküszöbölése után a bankautomaták hamar elterjedtek a világon, a leggyorsabban a BRIC-országokban, vagyis Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában.

Ha az egymillió főre jutó ATM-ek számát nézzük, akkor Portugália vezet, itt ez a szám 1516, összehasonlításképp az uniós átlag 960 volt a két évvel ezelőtti statisztikák szerint.

Magyarországon tavaly összesen 4877 ATM működött a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A bankautomaták használata Nagy-Britanniában a legelterjedtebb, a BBC által közölt adatok szerint a britek átlagosan 54-szer vesznek fel pénzt a gépekből évente, összesen 3500 font (körülbelül 1 270 000 forint) összegben.

A legnagyobb összértékű tranzakciókra azonban Belgiumban és Hollandiában használják a terminálokat.

A leggyorsabban Indiában nő a gépek száma, vidéken például napelemekkel működtetik a bankomatokat,

ám itt évente még mindig csak 270 font (98 ezer forint) készpénzfelvétel jut egy főre.

Sir Thomas Bland, a Barclays bank alelnöke átadja az első bankautomatát, a Barclaycash-t Londonban, 1967-ben Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Fox Photos

A digitális fizetési megoldások elterjedésével azonban az ATM-eket is fejleszteni kell, mégpedig azért, hogy az eddigiekhez képest több szolgáltatást nyújtsanak. Az eddig napvilágra került javaslatok szerint

a bankautomaták egyfajta bankfiókként működnének, a kijelzőjük nagyobb és színesebb lesz, gyakorlatilag egy tabletre hasonlítanának.

Ráadásul az új gépek már

tartalmaznának egy úgynevezett videobank funkciót is, amellyel a bankfiók személyzetével lehetne kapcsolatba lépni.

ATM Star Wars-rajongóknak Zágrábban Forrás: AFP/Anadolu Agency/Stipe Mayic

Az ATM-ek modern változatait az okostelefonokon elérhető szolgáltatások egészítenék ki, például úgy is, hogy a telefonon megkezdett készpénzfelvételi tranzakciót egy bankautomata segítségével fejezhetnénk be.

Ilyen modern gépeket már lehet használni az USA-ban néhány helyen, de egyelőre csak próbaüzemről van szó.

Az új bankautomatákat fejlesztő vállalat szerint nemsokára Európában és Ausztráliában is megjelennek ezek a gépek. Szerintük ezekben a modern ATM-ekben azért "férne el" egy bank, mert egy tipikus bankfiókban a kért szolgáltatások körülbelül 80 százaléka videotelefonon keresztül is elintézhető lenne, amit viszont beépítenek majd az új masinákba.