Szárnyal a Facebook és a magyar GDP, közel az adóbevallás határideje

adóbevallás HÉTKÖZNAPI munka közben postai dolgozó
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, azaz kikerüli az adóhivatalt.
Vágólapra másolva!
A héten megkezdődött a jövő évi költségvetési törvény vitája, ráadásul jó hírek érkeztek a magyar gazdaságról, hiszen a magyar GDP a várakozásokon felül teljesített. Nemcsak Magyarország ment nagyot, a megbírságolt Facebook előtt is fényes jövő áll. A Prezi megvásárolt egy híres litván vállalkozást, és vészesen közel van az szja bevallásának határideje is. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Kilőtt a magyar gazdaság, tárgyalják a költségvetést

Felülmúlta az elemzői várakozásokat az első negyedéves magyar GDP, amely 4,1 százalékkal emelkedett. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint egész évben 4 százalék felett fog teljesíteni a magyar gazdaság.

A miniszter május 17-én megnyitotta a jövő évi költségvetési tervezet parlamenti vitáját is. Varga a 2018-as büdzsét a munkából élők költségvetésének nevezte. A törvény 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol jövőre. A büdzsét az Állami Számvevőszék megalapozottnak tartja.

Gigabüntetés, giganövekedés

A Facebookot az Európai Bizottság versenyhivatala 122 millió dollárra bírságolta meg. A közösségi oldal az óriási büntetést azért kapta, mert fontos információkat titkolt el a hivataltól. A Facebook 2014-ben megvásárolta a WhatsAppot, és akkor azt állította, hogy nem fogja összefésülni a felhasználók adatait. Ezzel ellentétben a Facebook mégis így cselekedett 2016-ban.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ettől függetlenül a Facebook kilátásai a jövőre nézve igencsak fényesek. A cég első negyedéves jelentése szerint 1,94 milliárd havi felhasználójuk volt. Ha hasonló ütemben gyarapodik a cég a jövőben, mint tette 2004 óta, akkor 2048-ra annyi felhasználójuk lehet, mint amennyi jelenleg a föld népessége.

Elkelt minden idők legdrágább Rolexe

Ötmillió dollárt fizettek azért az óráért, amely az utolsó vietnami császár tulajdonában volt. Ez forintra átszámolva 1,4 milliárdnak felel meg, soha korábban nem kelt el aukción ilyen drágán karóra.

Igazi ritkaságnak számít Forrás: Phillips

Az óra különlegessége, hogy Bao Dai az 1954-es genfi béketárgyaláson vásárolta. Mindössze három olyan fekete számlapos Rolex létezéséről tudnak, amelyben gyémántok jelzik a fontosabb perceket.

Felvásárolt egy céget a Prezi

A magyar startup tovább szárnyal, a vállalkozás felvásárolt egy népszerű litván céget. A Prezi az infografikák és diagramok készítésére specializálódott infogr.am-ot kebelezte be. A lépés azért fontos Árvai Péter szerint, mert így a Prezin elmesélt történetekben ezentúl az adatokat is látványosan tudják megjeleníteni.

A Prezi.com logója Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az infogr.am ábráival már 1,5 milliárdan találkoztak, a cég havonta 50 millió embert ér el. A két cég külön-külön működik tovább, a tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek.

35 milliárdos bukta

A világ 500 leggazdagabb embere 35 milliárd dollárt veszített egyetlen nap alatt, amikor a felerősödött amerikai belpolitikai bizonytalanság miatt lejtmenetbe kapcsoltak a világ tőzsdéi.

Illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A New York-i Dow Jones 1,78 százalékos mínuszban zárt, Bill Gates ezzel 1 milliárd dollárt veszített. Rosszabbul járt Mark Zuckerberg, az ő vagyona 2 milliárd dollárral zsugorodott.

Gazdasági válsághoz vezethet Ázsia öregedése

Az ázsiai társadalom jelentős elöregedés előtt áll, három évtizeden belül a munkaképes lakosságból több száz millióan esnek ki. Emiatt a korfa teljesen fel fog borulni, a nyugdíjasokat egyre kevesebb ember tudja majd eltartani.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Wu Hong

A gond Kínában is gazdasági válsághoz vezethet. A kínai kormány hiába törölte el az egykepolitikát, a születések száma nem a tervezett ütemben nőtt tavaly. A kínai családok ráadásul a dráguló lakhatási árak és az egyre növekvő munkaidő miatt egyre kevesebb gyereket terveznek vállalni. Egy felmérés szerint a nők 40 százaléka egyáltalán nem szeretne gyereket.

Közel a határidő, családosok figyelem!

Alig maradt idő a személyi jövedelemadó-bevallások tervezetének ellenőrzésére és azok módosítására. Május 22-ig lehet a tervezetet megváltoztatni, ugyanez a határidő vonatkozik az 1+1 százalék felajánlására is. A legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül lehet az adóbevallással kapcsolatos ügyeket intézni.

Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fővárosi Teréz körúton Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fontos, hogy aki jogosult családi adókedvezményre, az ellenőrizze a bevallását, mert tavaly több százezer szülő nem vette igénybe a támogatást. A NAV szerint 1,1 millióan jogosultak a kedvezményre, de csak 790 ezer magánszemély érvényesítette a támogatást.

Visszatért a görög recesszió

Az Európai Unió gazdasága 2017 első negyedévében 0,5 százalékkal bővült. A tagállamok közül minden ország GDP-je bővült, az egyetlen kivétel Görögország. Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal, míg 2016 azonos időszakához képest 0,5 százalékkal zsugorodott a görög gazdaság.

Görög rendőrök tüntetnek a görög kormány újabb tervezett megszorító intézkedései ellen Forrás: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz

A görögök emiatt újabb hitelfelvételre kényszerülnek, amelynek viszont feltétele a nyugdíj- és adórendszer reformálása. A tervezett megszorítások miatt országszerte tüntetések voltak.