Könyvet adtak ki az Erdélyi Fejedelemség pénzeiről

2017.06.15. 16:28

Tündérkert ezüstje – Erdélyi tallérgyűjtemény a Magyar Nemzeti Bankban címmel jelent meg egy gazdagon illusztrált könyv a jegybanki Értéktár program keretében. A könyv egy nemrég megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény teljes katalógusa, amely tartalmazza mind a 220 darab érme és érem részletes leírását és méretazonos fényképét.

A jegybank 2015-ben Törő István műgyűjtő-galériatulajdonostól vásárolta meg a 16–17. századi erdélyi tallérgyűjteményt, amely voltaképpen három generáció – nagyapa, apa és fia – évtizedeken át folytatott gyűjtőmunkájának az eredménye.

A gyűjteményt az MNB a vásárlást követően a Magyar Nemzeti Múzeumba helyezte ötéves letétbe, így segítve elő annak tudományos feldolgozását. 2016 nyarán Tündérkert ezüstje címen kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében, méltó módon mutatva be első alkalommal a nagyközönségnek a kincset. A kedvező fogadtatás láttán a kiállítás országjáró útjára 2017 tavaszán Fejedelmi kincsek címen az a vándorkiállítás, amelyben a talléranyag kiegészült a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből származó erdélyi aranypénzekkel és korabeli verőszerszámokkal, tovább színesítve a tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum erdélyi fejedelmi fegyvereivel. 
A kiállításokkal párhuzamosan tovább folyt a minden részletre kiterjedő tudományos feldolgozás a Magyar Nemzeti Múzeumban, s ennek eredménye a mostani kötet.

Látogatók Báthori Zsigmond tallérjait nézik a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílt Tündérkert ezüstje című kiállításon. A kiállítás tizenhárom erdélyi fejedelem 220 tallérját mutatja beForrás: MTI/Marjai János

A könyv sokkal több, mint egy egyszerű gyűjteményi katalógus, szakavatott kutatók – régészek, történészek, művészettörténészek és numizmatikusok – írtak hozzá olyan tanulmányokat, amelyek felölelik az Erdélyi Fejedelemség pénzverése másfél évszázados történetének szinte minden aspektusát. Olvashatunk benne a fejedelemség bányászatáról, a korabeli pénzforgalomról és pénzértékviszonyokról, végigkövethetjük a fejedelmek uralkodói címeinek változásait a kezdetektől a fejedelemség végnapjaiig.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár program megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.