Nemzetközi Energia Ügynökség: komoly magyar előrelépés az energiaellátásban

2017.06.16. 10:24

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) több területen is méltatta Magyarországnak az energiaellátás biztonsága érdekében tett erőfeszítéseit és tervezett törekvéseit.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az ügynökség jelentése azt jelzi, Magyarország komoly előrelépést tett azzal, hogy a már megépült szakaszok mellett, elkötelezett a további kelet-közép-európai, országokat összekötő gázellátási beruházások mellett. Erre példa, hogy hamarosan aláírják a megállapodást az észak-déli gázkorridorról Horvátországgal, minek következtében a Krk szigetről belépési pont nyílik a belső gázpiacokra.

Versenyhelyzetet szorgalmaznak

A magyar kormány úgy véli, hogy idehaza a gáz- és az elektromos áram részpiacai jelenleg is nyitottak, amelyeken versenypiaci alapokon zajlik a kereskedés. Feladat viszont az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők felé az, hogy a fogyasztók elérhető áron és biztonságos ellátás keretében juthassanak gázhoz és áramhoz.

Az IEA jelentésében egyértelmű ajánlásokat fogalmaz meg az energiaellátás forrásainak bővítésére, és szorgalmazza olyan versenykörnyezet megteremtését, mely a befektetőket és a technológiai újításokat is vonzza.

Elismerés a hazai energiaellátásnakForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Ossinger

Az energiabiztonság alapja minden országban az időben végrehajtott befektetések, hogy az energiaárak megfelelő szinten legyenek – állítja az IEA vezetője a jelentés kapcsán.

Kiskereskedelmi energiaszektor: javaslat a liberalizációra

Az IEA jelentéséből kiderül: a 2030-as nemzeti energiastratégia egyik pillérének tekintett új paksi beruházás csak akkor lehet sikeres, ha uniós megfelelése minden területen biztosított. A javaslatok másik része

a kiskereskedelmi energiaszektor teljes megnyitására és a hatósági végfelhasználói árak eltörlésére vonatkozik. Ezt egy újabb programban kellene a kormánynak kidolgoznia, ha fontolóra veszik az ügynökség javaslatát.

A beszámoló megemlíti továbbá: a jelenlegi energiatermelő kapacitások megfelelők Magyarországon, de hosszabb távon kihívásokra lehet készülni. Ezek között megjelenik az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező társadalmi csoportok kompenzációja is.