Közeledik a négyórás munkanap kora

fejlett város, high tech, robot
A Chinese worker helps a young girl, who goes back home for the upcoming Chinese Lunar New Year, also known as Spring Festival, to use a smart robot at the Xi'an Railway Station in Xi'an city, northwest China's Shaanxi province, 15 January 2017. Face recognition, smart robots and virtual reality are some of the new technologies that have been widely used for this year's travel rush during Spring Festival, or chunyun, between Jan 13 and Feb 21. Face recognition machines have been added so passengers can quickly pass through railway stations in many cities, such as Beijing, Shanghai, Guangzhou, Zhengzhou, Taiyuan, Wuhan, Nanchang, Xi'an and Changsha. These machines allow passengers to check their tickets by themselves while passing the safety-check gates, which takes each person only three to six seconds.
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia és az automatizáció terjedésével várhatóan munkahelyek millió fognak megszűnni a következő évtizedekben. Ázsia egyik leggazdagabb embere, Jack Ma szerint azonban nem feltétlenül kell tömegeknek feladni hivatásukat, rövidebb munkanapokkal és több nyaralással valamelyest egyensúlyozható a probléma.
Vágólapra másolva!

Rengeteg elemzés foglalkozik azzal, hogy miképp fog alakulni az emberiség jövője, és ezzel a munkával töltött ideje is amiatt, hogy

a robotok egyre több helyen helyettesítik a humán erőforrást.

Az automatizáció olyan probléma, amellyel komolyan kell foglalkozni Bill Gates és Mark Zuckerberg szerint is, mert

emiatt emberek milliói eshetnek ki a munkaerőpiacról.

A Microsoft vezére egészen odáig ment, hogy robotadót kell kivetni azokra a cégekre, amelyek inkább gépeket alkalmaznak emberek helyett.

Most Jack Ma, az Alibaba alapítója és egyben Ázsia leggazdagabb embere másik módszerben látja a megoldást.

Jack Ma, az Alibaba alapítója Forrás: AFP/Mike Clarke

A kínai üzletember arról beszélt a CNBC-nek, hogy

három évtized múlva az emberek sokkal kevesebbet fognak dolgozni.

Jack Ma szerint a trend egyértelmű, hiszen a nagyapja még napi 16 órát dolgozott, napjainkban a heti öt nap és napi nyolc óra a megszokott munkarend, és ez várhatóan tovább fog csökkeni.

A cégvezető szerint harminc éven belül

napi négy órát vagy csak heti négy napot fognak dolgozni az emberek,

míg a szabadságok száma megugrik. Ez az utazások számában is meg fog mutatkozni, szerinte

jelenleg egy ember átlagosan 30-szor nyaral élete során, ez a jövőben akár 300 is lehet.

Ugyanakkor az Alibaba alapítóigazgatója arra is figyelmeztet, hogy bár csábító ez a jövőkép, igen fájdalmas út vezet majd odáig.

Egyre több helyen veszik át az emberek helyét a robotok Forrás: AFP/Imaginechina/Wang shutian

Jack Ma ezt a kijelentését arra alapozza, hogy a mesterséges intelligencia terjedésével új munkakörök jelennek meg, míg mások megszűnnek. Aki ezt az új hullámot sikeresen lovagolja meg, az gazdag lesz, míg aki nem tesz semmit, az szenvedni fog.

Hogy pontosan melyek lesznek a jövedelmező állások a jövőben, Ma szerint egyszerű a válasz:

adat, adat és adat.

A kínai milliárdos szerint az emberiség még csak az adatelemzés kezdetén jár, és aki megfelelő modelleket állít fel, és jól értelmezi a rengeteg rendelkezésre álló információt, azé a jövő.

Nem napjaink hóbortja a munkaidő rövidülésével foglalkozni, John Maynard Keynes, a modern makroökonómia megálmodója 1930-ban azt jósolta, hogy a robotok miatt

100 éven belül heti 15 órát kell majd dolgoznia az embereknek.

Bár a jövendölés nem valószínű, hogy bejön 13 év múlva, de kétségtelen, hogy fel kell készülni egy olyan világra, amelyben egyre kevesebb szükség lesz az emberi munkaerőre.