Ennyi pénzt még nem adományoztak a XXI. században

2017.08.16. 15:45

Bill Gates jelenleg a világ leggazdagabb embere, aki tetemes vagyonának jelentős részét adományokra fordítja. Most akkora összeget adott jótékony célokra, amire ebben az évszázadban még nem volt példa.

Nem mindennapi mennyiségű részvénytől szabadult meg Bill Gates, a Microsoft tulajdonos-alapítója. A világ leggazdagabb embere a techvállalat részvényeinek 5 százalékát birtokolta, azonban ezt az arányt 1,3 százalékra csökkentette.

A fennmaradó részt, azaz a 4,6 milliárd dollárt érő 64 millió részvényt június 6-án a milliárdos eladományozta.

Az összeg átszámolva 1190 milliárd forintnak felel meg.

A részvények jelentős részét a Bill & Melinda Gates Foundation kapta, amiből így a házaspár kedvére jótékonykodhat.

Bill GatesForrás: AFP/Justin Tallis

Érdekesség, hogy nem ez a legnagyobb adomány, amit Bill Gates adott. A 61 éves milliárdos 16 milliárd dollárnyi részvényt adományozott el 1999-ben, és 5,1 milliárd dollárnyit egy évvel később – írja a Bloomberg.

Az alapítvány 1994-es fennállása során körülbelül 35 milliárd dollárt és készpénzt jótékonykodott el. Bill Gates eddig összesen 700 millió Microsoft-részvényt adományozott el, ami napjainkban 50 milliárd dollárt érne.

A Microsoft tulajdonosa az adomány ellenére továbbra is a világ leggazdagabb embere maradt, azok ellenére, hogy szorosan követi őt Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa. Bill Gates vagyonát 81,6 milliárd dollárra becsülik.