Újabb olajkatasztrófa fenyeget a Mexikói-öbölben

2017.10.18. 11:14

A Delta House úszó fúrótornyánál az egyik cső eltört, és több mint heti 9000 hordónyi kőolaj jut a vízbe az Egyesült Államok partjaitól 64 kilométernyire. Bár a szivárgás elmarad a Deepwater Horizon katasztrófa méretétől, de az elmúlt hét évben nem volt példa ilyen mértékű környezetszennyezésre a Mexikói-öbölben.

2010-ben következett be az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb természeti katasztrófája, amikor a BP fúrótornya, a Deepwater Horizon felrobbant, és elsüllyedt.

Az akkori olajömlés Louisiana partjaitól 66 kilométerre történt, és naponta 62 ezer hordó kőolaj ömlött a tengerbe, ami végül összesen 4,9 millió hordóra duzzadt.

Most újra olaj szivárog a Mexikói-öbölben, a legnagyobb mennyiség a hét évvel ezelőtti katasztrófa óta.

A Delta House úszó fúrótornyánál

9350 hordónyi kőolaj került a múlt héten a vízbe, ami ugyan töredéke a 2010-es katasztrófának, de így is jelentős mennyiségnek számít.

Az amerikai parti őrség tűzoltóhajói oltják a Deepwater HorizontForrás: AFP/Ho

A szivárgás amiatt van, mert eltört egy olyan cső, amely az egymáshoz közel fekvő tengeralatti platformok között szállít olajat – írja a Bloomberg.

Azóta a szivárgás mindkét oldalára olajfogó csapdákat helyeztek ki, de az eltört csövet még nem tudták megjavítani.

Hogy pontosan mi okozta a törést, egyelőre vizsgálják, azonban a Delta House képviselője elmondta, hogy nem a Nate hurrikán, vagy egy külső tényező a hibás. A cég termelése a napi 90 ezer hordóról napi 57 ezerre esett vissza, mivel a szivárgás mellett bizonyos rendszereket le kellett állítani.

A Delta HouseForrás: American Oil & Gas Reporter

A Környezetvédelmi és Biztonsági Végrehajtó Hivatal (BSEE) már megkezdte az eset kivizsgálását, egy öttagú bizottság próbálja a szivárgás okait kideríteni. A bizottságban nyomozók és mérnökök egyaránt ülnek.

A küldöttség feladata nemcsak a szivárgás okának kiderítése lesz, hanem biztonsági ajánlásokat is fognak tenni a hasonló technológiát alkalmazó cégeknek.

A Delta House egy úszó fúrótorony, jelenlegi kitermelésének helyére 2015 áprilisában érkezett meg. Megközelítőleg napi 100 ezer hordó olaj és 6,8 millió köbméter földgáz kinyerésére képes.