A cégvezetők jelentős része pszichopata

Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasa című filmben
Leonardo DiCaprio A Wall Street farkasa című filmben
Vágólapra másolva!
Néhány éve meghökkentő adatokra derült fény azzal kapcsolatban, hogy az üzleti világban dolgozó vezetők nagy százalékánál megtalálhatóak a pszichopatákra jellemző személyiségi jegyek. Tavaly is vizsgáltak cégvezetőket és még meghökkentőbb eredményre jutottak. Kiderült, hogy nagyjából minden ötödik magas beosztású menedzserre illenek a pszichopata jellemzői. De mi az oka annak, hogy a pszichopata személyiséggel rendelkezők könnyebben tudnak érvényesülni az üzleti életben, sőt nagy százalékuk magas pozícióig jut? Egy új tanulmány több cég vezetőjét vizsgálva keresett a kérdésre végleges választ. Érdekes eredmények születtek.
Vágólapra másolva!

Az üzleti élet és a pszichopaták kapcsolata 2012-ben kapott először komolyabb figyelmet, amikor a CFA Magazine egyik cikkében hosszasan taglalta a különböző kutatási eredményeket. Becslésük szerint akkor nagyjából 10 százalékra volt tehető azok száma, akik az üzleti világban dolgoznak és jellemző rájuk a pszichopata viselkedés. A legtöbb embernek a pszichopata szó hallatán egy baltás gyilkos képe villan be, vagy a horrorfilmekből jól ismert karakterek valamelyike. A valóságban ez az esetek többségében nem igaz. A pszichopátia egy jól körülírható elmeállapot. Néhányuk valóban gyilkos lesz, de a többség teljesen jól beilleszkedik a társadalomban.

Illusztráció Forrás: AFP/John Moore

Ezek az emberek képtelenek az érzelmeiket őszintén kifejezni, viszont remekül tudják eladni magukat. Gyakran szimpatikusak, intelligensek, jó fellépésűek és megnyerő külsejűek.

Hajlamosak viszont a szociális normák megszegésére, gátlástalanul csalnak, hazudnak, hiányzik belőlük az empátia, és képtelenek tanulni a hibáikból. Elsőre sokan bedőlnek a megnyerő stílusuknak és ez az egyik legnagyobb fegyverük, amit az üzleti világban is remekül tudnak kamatoztatni. A képességük, amellyel megnyerik maguknak a körülöttük élőket, lehetővé teszi, hogy akár nagyon rövid idő alatt is képesek feltornászni magukat a ranglétra tetejére.

Az empátia hiánya és a hajlam a kockázatvállalásra pedig lehetővé teszi, hogy mindenen és mindenkin átgázoljanak céljaik eléréséhez.

A nagysikerű film, A Wall Street farkasa remekül tükrözi a pszichopatákra jellemző viselkedést. Sok kritikát is kapott a film a pénz világban dolgozóktól, mert szerintük a mozi magasztalja a pszichopata jellemvonásokkal rendelkező vezetőket.

A Wall Street farkasa sok kritikát kapott Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Paramount Pictures/Paramount Pictures

Az üzleti világ vonzza a pszichopatákat

2012-ben az első vizsgálatnál a Wall Streeten dolgozó alkalmazottakal töltették ki tesztet. A résztvevőket egy 0-tól 40-ig terjedő skálán pontozták. Feltehetőleg néhány pontot minden válaszadó szerez a teszten. Az eredményeket összesítik, majd kiemelik a válaszadók közül azt a 25 százalékot, amelyik a legtöbb pontot szerezte. Őket lehet pszichopatának nevezni. A becslések szerint az amerikai társadalom 1 százaléka felel meg tökéletesen a kritériumoknak, az üzleti világban dolgozóknál ez az arány már 10 százalék. Ronald Schouten, a Harvard Medican School professzora ennek kapcsán jegyezte meg könyvében, hogy a pszichopátia nem kétkapcsolós távirányító, be- és kikapcsoló gombbal.

Illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Eszerint vannak olyanok is akik nem kerülnek be a 25 százalékba a teszten, viszont rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkeznek, mint pszichopata társaik. Ezeket az alanyokat Schouten "majdnem pszichopatáknak" nevezi.

A kutatások azt bizonyítják, hogy az amerikaiak 15 százaléka "majdnem pszichopata", ez összesen 45 millió ember, tehát feltételezhető, hogy a 10 százalékos Wall Street-i becslés igen alacsony, ha azt nézzük, hogy sokak szerint a sikeres üzleti karrierhez ilyen típusú jellemvonások szükségesek.

Illusztráció Forrás: InterCom

Még inkább érthető az üzleti világban jelenlévő pszichopaták nagy aránya, ha figyelembe vesszük a dán Aarhus Egyetem 2017-ben közzétett tanulmányát. A kísérletben 487 dán diákot vizsgáltak meg. Ők valamennyien éppen egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt álltak. Ezek a diákok politika, jog, üzlet és pszichológia szakra jelentkeztek. A végeredmény kimutatta, hogy a pszichopata tulajdonságokkal rendelkező diákok előszeretettel választottak olyan karrierpályát, ahol kamatoztathatják személyiségüket.

A legtöbben üzleti pályára jelentkeztek.

A következő oldalon megtudhatja, hogy a cégvezetők között mekkora arányban fordulnak elő pszichopaták. Érdekes dolgok derülnek ki arról is, hogy ezek a személyiségjegyek sikeresebbé teszik-e őket a karrierjükben. Lapozzon!