Nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az elmúlt 25 évben

Varga Mihály sajtótájékoztatója Magyarország devizakötvény-cseréjéről, kormánynévsor
Varga Mihály - pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A kedvező gazdasági folyamatoknak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően újabb rekordot döntött a foglalkoztatottak száma. Már 4 millió 451 ezren dolgoznak Magyarországon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Olyannyira, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A miniszter leszögezte, a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően

a reálbérek 10 százalék felett növekedtek az idei évben,

ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma folyamatosan, a rendszerváltás óta nem látott mértékben emelkedik.

Varga Mihály azt mondta, ez jól bizonyítja, hogy a megkötött megállapodás sikeres, a munkaerőpiacra egyértelműen pozitív hatást fejtett ki, egyrészt

érdemben emelve a legkisebb béreket,

másrészt csökkentve a munkáltatók adóterheit.

Hangsúlyozta, a munkanélküliség az elmúlt 25 évben még soha nem volt ennyire alacsony, amihez a Munkahelyvédelmi Akció, az Ifjúsági Garancia program és a kormányzat további foglalkoztatáspolitikai és aktivitást ösztönző intézkedései is hozzájárultak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A munkanélküliek száma egy év alatt 38 ezer fővel,

189 ezer főre mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta 63 hónapnyi folyamatos csökkenést követően 4,1%-on állt. Ezzel uniós összehasonlításban továbbra is a negyedik helyen állunk, a régióból csak Csehország áll előttünk – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter közölte, a foglalkoztatás folytatódó bővülését támogatja a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett fejlesztései, az otthonteremtési program következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása.