Drónosztaggal válaszol Dél-Korea az északi szomszéd jelentette fenyegetésére

Drón, katonai
A picture taken on March 14, 2017 in the northern Iraqi city of Mosul shows a drone carrying two grenades flying in a test flight by Iraqi forces which aim to use it against Islamic State (IS) group fighters. IS have used small drones to drop explosives on advancing Iraqi forces since they launched the battle to retake the whole of Iraq's second city in October. But now, Iraqi forces have adopted the terrifying tactic, equipping their own remote-controlled devices with 40-mm grenades. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Dél-Korea hadserege megkezdte az előkészítését egy speciális, harci bevetésekre alkalmazható drónosztag felállításának – írja a CNBC dél-koreai és washingtoni jelentések alapján. A következő évben hadrendbe álló, nem hagyományos alakulatot, a tervek szerint széles körben alkalmazhatják majd. Bevethetők lesznek észak-koreai rakéták ellen, de nukleáris és más katonai hadműveletek megakadályozására vagy szétzilálására is. Nem utolsósorban pedig az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun személyének közvetlen megtámadását is végrehajthatják azokkal.
Vágólapra másolva!

Akár több száz egységet is számlálhat Dél-Korea 2018-ban felálló új harci osztaga, amely robotizált drónrepülőkből fog állni. A kicsi, de csúcstechnikát képviselő gépezeteket elsősorban földi célpontok ellen szánják, de akár Észak-Korea vezetőjének likvidálására is bevethetők. Egy amerikai háttérintézmény szakértője szerint, az eszközök annyira fejlettek lesznek, hogy kellően nagy számban bevetve olyan, mintha a Terminátor-filmek egyik jelenete elevenedne meg a repülő harci robotgépek elől menekülő emberekkel.

Katonai robotdrónokkal válaszol Dél-Korea az északi országrész fenyegetésére (illusztráció) Forrás: AFP/Aris Messinis

Repülő asszaszinok

Dél-Korea szerint, az új harctéri osztagot felállítása után először alaposan tesztelik, hogy megismerjék lehetőségét és korlátait.

Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor viszont igen hamar, még a jövő évben megoldják alkalmazhatóságukat.

Ebben az esetben pedig a drónok komoly robotikai fejlesztésekkel megtámogatva állnak majd bevetésre készen.

Az első jelentések szerint, az eszközök alkalmasak lesznek felderítő feladatokra, berepülve az ellenséges vonalak mögé, illetve fölé.

De önálló fegyverrendszereik révén, támadhatók lesznek a segítségükkel földi könnyűcélpontok.

Emberi pilóta irányította harci drón bevetésen Irakban, az Iszlám Állam állásai elen Forrás: AFP/Achilleas Zavallis

Dél-Korea úgy gondolja, a robotdrónok leginkább rakétakilövő állások, utánpótlást szállító konvojok és hasonló célpontok megsemmisítésére képesek – hiszen páncélozott vagy nehéz haderő támadására alkalmas fegyvereket nem lesznek képesek hordozni.

Ám a déli ország szakértői ennél is tovább mennek. Úgy tervezik, a harctéri alkalmazásnál a drónok egymással is képesek lesznek valamiféle kommunikációt folytatni, és bizonyos feltételek esetén – köszönhetően a robottechnológiának –, valóban rémisztő és futurisztikus helyzet állhat elő.

Azaz a drónok várhatóan önállóan is képesek lesznek azonosítani célpontokat,

még akkor is, ha azok mozgásba lendülnek. De felkészítik őket csapásmérő rakéták vezérlőrendszere elleni támadásra is.

Észak-Koreának is lehet

A robotdrónok várhatóan nem lesznek képesek olyan erős pusztításra, mint más, pilóta nélküli gépek, például az USA Predator-gépei. Arra viszont alkalmasak lehetnek, hogy lassítsák az ellenséges előrenyomulást, megsemmisítsék az utánpótlást szállító járműveket. Ezért az új alakulathoz nagy reményeket fűz a dél-koreai katonai vezetés.

A dél-koreai harci robotdrónok nem lesznek képesek akkora pusztításra, mint a nagyobb, pilóta nélküli társaik Forrás: AFP/John Moore

Egyes katonai szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy

Észak-Koreának vélhetően több százas nagyságrendben állnak rendelkezésére légvédelmi egységek,

gondosan elrejtve a hegyes-völgyes vidékeken.

Ezek ugyan nem tudnának komoly károkat okozni a drónokban, ám a drónok sem tudnák megsemmisíteni azokat. Ez esetben alkalmazásuk arra lenne elég, hogy felderítse helyüket, és az információk alapján a katonai döntéshozók előkészítsék a tényleges csapásmérést az egységek ellen – bár azokat addig akár át is telepíthetik.

Mások azt is jelzik, az USA és Dél-Korea mellett, további országok haderejében is feltűnhetnek az újfajta eszközök.

Az egyik ezek közül – Izrael és Kína mellett – éppen Észak-Korea lehet. Dél-Korea már 2014-ben észlelt Szöul térségében egy északról származó drónt. Majd idén év elején a két országot elválasztó határövezetben észleltek egy drónegységet, amely – feltételezhetően – azzal a céllal repült oda, hogy fotókat készítsen egy amerikai telepítésű rakétavédelmi rendszerről.