Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Fordulat Szaúd-Arábiában, blokád Katarban

Szaúd-Arábia a világ egyik leggazdagabb országa, melyet annak köszönhet, hogy az Egyesült Államok mögött a világ második legnagyobb olajkitermelője. Azonban vallási okok miatt az ország nagyon zárt, gazdasága és gondolkodásmódja több évtizeddel van lemaradva a Nyugathoz képest.

Míg a többi arab országban már évekkel ezelőtt kapcsolt, és elkezdték a turizmus fejleszteni (jó példa erre Dubaj vagy Abu-Dzabi), vagy külföldi befektetésekkel szélesíteni a portfóliót, addig ebben Szaúd-Arábia lemaradt.

Mivel az olaj árfolyama három éve alacsonyan van, ezért Szaúd-Arábia recesszióba süllyedt (idén 0,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság). Ez rávilágított arra, hogy a közel-keleti nemzet gazdasága mennyire olajfüggő, így elkerülhetetlenné váltak a változások. Ugyan az OPEC 2018 végéig meghosszabbította a termelés mennyiségének csökkentését, de a lépés nem bizonyult kielégítőnek.

A király, mellette balra Mohamed bin Szalmán a trónörökösForrás: AFP/Fayez Nureldine

A helyzetet Mohamed bin Szalmán koronaherceg is megelégelte, és úgy döntött, itt a fordulat ideje. A szaúdi korrupcióellenes szervezet élén álló trónörökös parancsára letartóztatottak több tucat vezető beosztású személyt, akik vélhetően a változás útjában álltak. Szaúd-Arábiában ennek vallási okai voltak, hiszen nem nehéz belátni, hogy egy szigorúan vallásos környezetben nehéz fejleszteni a turizmust.

Ezért az ország visszatér a toleráns iszlámhoz, több jogot kapnak a nők, és bejelentették a Vision 30 nevű programot, aminek keretein belül

30 millió turistát szeretnének látni az országban 2030-ig. A projekt magába foglalja egy gigaváros felépítését is a Vörös-tenger partján.

A királyság fővárosa Rijád éjszakai megvilágításban.Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

Érdemes megemlíteni, hogy nem csak Szaúd-Arábiában történtek érdekes dolgok a közel-keleti régióban. Több arab ország blokád alá vonta Katart, így gyakorlatilag szárazföldön lehetetlen bejutni az országba. Emellett, hogy több ország is megszakította a diplomáciai kapcsolatot Katarral, az élelmiszerellátással is akadnak problémák. Ennek oka, hogy csak repülővel és hajóval lehet bizonyos termékeket bevinni az országba. Ez eredményezte azt, hogy Qatar Airways gépekkel reptettek tehenek az országba a tejhiány enyhítésére.

Következő: Brexit