Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Légitársaságok csődje és botrányai

Szomorú év áll több légitársaság mögött is. 2017-ben csődbe ment a második legnagyobb német légitársaság. Az Air Berlin már évek óra görgeti maga előtt hatalmas adósságát, sőt a Cathay Airways is próbált segíteni a vállalaton, de a kísérlet sikertelen volt.

A céget később feldarabolták, bizonyos részei a Lufthansához kerültek, de több légitársaság is profitált az Air Berlin bukásából. Azonban nem csak az Air Berlin volt az egyetlen német cég, amely fizetésképtelenné vált, hasonló sorsa jutott a Forma-1-es világbajnok Niki Lauda légitársasága a Nikiair is.

Több százezer, de akár egymillió károsultja is lehet a csődbe ment német légitársaságnak.Forrás: Origo

Több ezer alkalmazott maradt munka nélkül Nagy-Britanniában a Monarch Airlines csődje miatt,

amely a 2016-os évet 291 millió fontos veszteséggel zárta.

A veszteségek nagysága nyomta össze a Tarom román légitársaságot is, a céget akár a WizzAir is átveheti. Közös pont a három csődben, hogy mindhárom társaság ott bukott el, hogy nem tudta felvenni az árversenyt az alacsony fapados járatokkal.

Azonban az év repülős sztorija gazdasági szempontból a Ryanair rengeteg járatot volt kénytelen törölni azért, mert szeptemberben rengeteg dolgozója ment egyszerre szabadságra. Emiatt hat héten keresztül összesen napi 40-50 járatot törölt.

Következő: A világ leggazdagabb emberei