Hétfőn eldőlhet a technológiai sztárok jövője

Netflix szórakozás tv
Vágólapra másolva!
Hétfőn teszi közzé negyedéves gyorsjelentését a Netflix online műsorszolgáltató, amely sok mindent elárulhat majd arról, vajon az olyan óriások, mint a Facebook vagy az Amazon képesek lesznek-e fenntartani az amerikai részvénypiaci ralit.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 részvényindex számos óriásvállalata – köztük a Microsoft, az Apple, az Alphabet és az Amazon – felülteljesítők voltak 2018 első 12 kereskedési napján. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a cégek eredményei alátámasztják majd az elmúlt évtized legmagasabb piaci értékeltségeit – írja a Business Insider.

A Netflix csütörtökig közel 15 százalékot izmosodott ebben az évben, messze felülmúlva az S&P 500 egészének 5 százalékos erősödését. A társaság a hétfői amerikai tőzsdezárás után teszi majd közzé a negyedéves számait.

Sztárok menetelése

A tavalyi év általánosan is jól alakult a technológiai óriásoknak. Olyannyira, hogy igen nagy szerepet játszottak az amerikai részvénypiaci rali egészében is. A Netflix részvénye egyedül 53 százalékot emelkedett 2017-ben.

A Netflix részvényárfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A társaság hétfői számai azért lesznek érdekesek a piac egészét tekintve, mert fontos korai indikátorként szolgálnak majd a kockázatvállalásra nézve – mondja a Wedbush kereskedője, Joel Kulina. Noha a Netlfixet hajtó tényezők erősen specifikusak,

egy olyan fontos vállalatról van szó, amelynek részvénye rányomja a bélyegét a piac egészére.

Vagyis ha a Netflix papírja a gyorsjelentés után jól teljesít, akkor minden esély megvan arra, hogy a piac további emelkedéseket mutat majd.

Profit és kockázat

A kockázatvállalási hajlandóság a technológiai sztárok esetén azért rendkívül lényeges, mert igencsak drága papírokról van szó. A Netflix részvényével például

95-szörös árfolyamon kereskednek a következő 12 hónapra becsült profithoz viszonyítva.

Ezzel szemben az AMC Entertainment részvénye 44-szeres, a Time Warner papírja pedig 14-szeres áron forog. Az S&P 500 információs technológiai alindexe 19-szeres áron forog a várható nyereséghez képest, ami 2008 óta nem látott magasságnak számít.

A Thomson Reuters elemzői konszenzusa szerint

az S&P 500 technológiai vállalatai 15,9 százalékos profitnövekedést hozhattak össze a decemberben zárult negyedévben.

Az index egészét nézve 12,2 százalékos bővülést várnak az elemzők, köszönhetően az alacsonyabb munkanélküliségnek, illetve a magasabb béreknek.

Az elemzők sokat várnak a Netflixtől Forrás: Getty Images

Különösen érdekes lesz, hogy a vállalatok hogyan reagálnak majd a friss amerikai adóreform várható hatásaira, illetve milyen mértékben tervezik hazavinni a külföldön tartott profitot. Ez az Apple esetében lesz majd igazán izgalmas, mivel a vállalat összesen 252 milliárd dollárnyi tőkét parkoltat külföldön.

Erős várakozások

Visszatérve a Netflixhez, a vállalat korábban arra számított, hogy 6,3 millió új előfizetőt szerez világszerte a decemberi negyedévben. Ha ez megvalósult, akkor a cég globális előfizetőinek a száma megközelítette a 115,6 milliót. Az elemzők emellett arra számítanak, hogy a vállalat bevétele 3,28 milliárd dolláros volt, ami 32,5 százalékos erősödést jelentene.

A profit azonban a konszenzus szerint 179 százalékkal, 186,3 millió dollárra erősödhetett.

Az egy részvényre jutó nyereség ezzel 41 centes lehet.

A Netflix hétfői jelentéséhez képest a nagy sztárok csak később teszik közzé a számaikat, vagyis a piacnak lesz ideje megemészteni a társaság adatait. A Facebook január 31-én jelent, melyet az Amazon, az Apple és a Google mögött álló Alphabet követ február 1-jén. Szintén izgalmas lesz az Nvidia február 7-én esedékes jelentése, mivel a vállalat 81 százalékot izmosodott tavaly, amivel átvette a második legnagyobb amerikai chipgyártó helyét a Qualcommtól – az első továbbra is az Intel.