Évek óta nem látott csúcson az olaj

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Szerdán 2014 óta nem látott magasságba emelkedett az amerikai olaj árfolyama, köszönhetően az OPEC által folytatott kitermelés-csökkentésnek, illetve az egyre egészségesebb keresletnek. Ráadásul az USA készleteinek beszakadása is erősen támogatta a drágulást.
Vágólapra másolva!

Folytatta az emelkedését szerdán az amerikai típusú WTI nyersolaj az elmúlt két kereskedési nap izmosodásai után. A legfrissebb támogatást az adta a drágulásnak, hogy az American Petroleum Institute adatai alapján az Egyesült Államok nyersolajkészletei 11,2 millió hordóval zsugorodtak a múlt héten – írja a Bloomberg. Nagy kérdés lesz azonban, hogy az Energy Information Administration milyen hivatalos számokat közöl a készletekről szerdán.

Az olajár ezzel folytatta a korábban megkezdett erősödését, amit elsősorban az OPEC és szövetségesei által végrehajtott kitermelés-csökkentés támogat. Az USA azonban komoly kihívást jelent a szervezetnek, mivel

az amerikai kitermelés már a jövő hónapban átlépheti a napi 10 millió hordós határt, 2019-ben pedig megütheti a 11 millió hordós szintet is

– derül ki az EIA előrejelzéséből.

Mindazonáltal számos olajpiaci elemző optimista a készletekkel kapcsolatban, mivel úgy vélik, a jövőben kedvező mértékű készletszűkülés várható, vagyis a pozitív trend továbbra is fennmarad.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Noha az általános piaci hangulat tehát az erősödést támogatja, egyesek szerint a december óta 13 százalékot emelkedő olaj már a túlhevülés jeleit mutatja. Ezt nem csupán az EIA fenti előrejelzése támasztja alá, hanem az is, hogy a világ legnagyobb olajfogyasztó térségének számító Ázsiában a finomítók egyre jobban szenvednek a magas olajártól.

Ha pedig ezen cégeknél kitartóan alacsonyak lesznek a finomítási haszonkulcsok, az visszafoghatja a keresletet, vagyis

idővel rányomhatja a bélyegét a globális olajárakra is

– idézi a Reuters Sukrit Vijayakart, a Trifecta tanácsadócég igazgatóját.

Közép-európai idő szerint szerda délután az amerikai típusú WTI olaj hordónkénti árfolyama 0,8 százalék fölötti emelkedéssel a 63 dolláros szinten állt, míg a Brent típusú olaj 0,5 százalékos erősödéssel 69 dollár körül mozgott.