Frankfurtban is lakhatási válságot okozhat a brexit

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Bár Frankfurtban az ingatlanárak jelentősen emelkedtek az elmúlt években, a német város még mindig megfizethetőbb, mint London. Ha azonban a brexit hatására a bankárok nagy számban települnek át Frankfurtba, a mainál sokkal súlyosabb lehet a lakhatási helyzet.
Vágólapra másolva!

A várakozások szerint akár 10 ezer bankár is átköltözhet Londonból Frankfurtba a brexit következtében, ami igencsak megnehezítené a lakhatási helyzetet a német üzleti központban – írja a Bloomberg. Egyelőre ugyanis Frankfurt még olcsóbb, mint a brit főváros.

A helyzet azonban egyre nehezebb, főleg hogy a társasházi lakások ára csak 2017 második felében 10,7 százalékkal nőtt Frankfurtban – derül ki a Jones Land LaSalle (JLL) adataiból.

Ha azonban 2004-től nézzük a változásokat, az árak 99 százalékos izmosodást mutatnak.

Az elemzők pedig úgy látják, ha csak néhány ezer fővel nőne Frankfurt népessége, az még tovább erősítené az áremelkedést. Ráadásul ez főleg a helyieknek jelentene komolyabb problémát, hiszen az eddig Londonban élő bankárok a frankfurtinál sokkal drágább környezethez szoktak.

A JLL számai szerint a tavalyi év második felében 4830 eurót kértek négyzetméterenként egy átlagos társasházi lakásért Frankfurtban, de a prémium ingatlanok körében az ár 7500 eurónál kezdődik. Ezzel párhuzamosan tavaly átszámolva 11 952 euróba került négyzetméterenként egy két hálószobás ingatlan London pénzügyi központjában. A brit fővárosban egyébként éves alapon 2,6 százalékkal csökkentek tavaly az ingatlanárak. Bár a két város árait nem lehet egyszerűen összevetni, a nagyságrendi eltérések azért jól látszanak.

Tovább növelheti a brexit a frankfurti ingatlanárakat Forrás: Getty Images/iStockphoto/Michael Abid/Michael Abid

A népességnövekedés hatásai azonban egyértelműek, és a JLL elemzői is úgy látják, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt éles emelkedések elsősorban az új kínálat hiányának, illetve a lakosságnövekedés következtében fellépő keresletbővülésnek tudhatók be. Ezt támasztja alá, hogy 2016-ban 3670 új lakás épült, miközben a JLL adatai szerint Frankfurtban nagyjából 10 ezer lakásra volna szükség.

A megfelelő kínálat biztosítása azonban szinte lehetetlen, mivel a német városban nagyon kevés építési terület áll rendelkezésre, melyek egyébként is rendkívül drágák.

A város lakossága mindeközben 9,4 százalékkal nőtt 2011 és 2016 között, míg az ingatlanok száma csupán 3,9 százalékkal bővült.

Ha pedig beüt egy olyan lakhatási válság Frankfurtban, mint amilyet Amszterdamtól várnak, annak itt is a helyiek lehetnek a legnagyobb károsultjai. Frankfurt ugyanis külföldi szemmel igencsak olcsó és vonzó célpont a bankárok számára, míg a német viszonyokhoz képest a legdrágább területek között van.