Ezek a termékek uralják a világkereskedelmet

kereskedelem hajó kikötő konténer
Containers are loaded onto a ship at the container terminal Eurogate at the port of Hamburg, northern Germany on August 25, 2014. The terminal is one of northern Europe’s main transport hubs. AFP PHOTO / DPA / CHRISTIAN CHARISIUS +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Minden egyes nap hatalmas mennyiségű kereskedelem bonyolódik le a világpiacon, de van néhány termék, amely egyértelműen kitűnik a többi közül. Mindeközben az Egyesült Államok az import és az export területén is sok szempontból világelső.
Vágólapra másolva!

Miközben a kereskedelem igen jelentős szereppel bír a világgazdaság egészében, és az egyes divatos nyersanyagokkal, illetve árukkal kapcsolatban elárasztják a hírek a nemzetközi sajtót, kevéssé ismert, hogy a globális kereskedelem egészét mely termékek és országok dominálják.

Egy friss elemzés azonban fölvázolta a 18 legaktívabban kereskedett terméket a világon, és ezzel együtt azonosította a nemzetközi kereskedelem legfontosabb szereplőit – írja a Business Insider. A termékek oldaláról

a gépjárművek végeztek a lista élén, ahogy ez a szektor éves szinten 1350 milliárd dollár értékű kereskedelmet jelent az egyes országok között.

Érdekesség, hogy ezzel együtt az autóalkatrészek csupán a negyedik helyre futottak be 685 milliárd dollárral.

Szintén kiemelkedik a sorból az olaj, amely kulcsfontosságú nyersanyag a világkereskedelemben. A finomított kőolaj lett ugyanis a lista ezüstérmese 825 milliárd dollárral, míg a nyersolaj a 8. helyre futott be 549 milliárd dollárral.

Egy furcsa szereplő

A 18-as lista egyik legkülönösebb szereplője a 13. helyezett, amely

nem más, mint az emberi és állati vér.

Ez a kategória 252 milliárd dollár értékben járul hozzá évente a nemzetközi kereskedelemhez. A szektor legnagyobb exportőrének egyébként Svájc számít (21 százalék), míg a második Németország 18 százalékkal, a harmadik pedig az Egyesült Államok 15 százalékos részesedéssel.

A gépjárművek vezetik a kereskedelmi listák a termékek között Forrás: 123rf.com

A legnagyobb értékű kereskedelmet lebonyolító területek listáján az első 10 helyezés az alábbiak szerint alakult: gépjármű, finomított kőolaj, integrált áramkörök, autóalkatrészek, számítógépek, gyógyszerek, arany, nyersolaj, telefonkészülékek, valamint műsorsugárzó eszközök.

Vezető országok

Az egyes országokat tekintve az látszik, hogy az Egyesült Államok a 18 kategóriából 12-ben a legnagyobb importőrnek számít. Ezek között vannak a legfontosabb termékek is, mint a gépjárművek vagy a finomított kőolaj. Érdekesség, hogy

az USA két kategóriában is egyszerre tud a legnagyobb exportőr és a legnagyobb importőr is lenni.

Ez a két terület finomított olaj és az orvosi eszközök. Mindkét terület sajátossága, hogy rendkívül specializált termékekről van szó. Az Egyesült Államok tehát megcsinálhatja azt, hogy például olcsón alacsonyabb értékű finomított olajat importál, majd ezzel párhuzamosan magasabb minőségű nyersanyagot exportál – persze prémium áron.

A további nagy exportőrök között van Németország, amely vezető az autóiparban és a gyógyszeriparban, míg az arany piacán Svájc a vezető importban és exportban egyaránt.

Végül Kína a 18 kategóriából 5-ben számít a legnagyobb exportőrnek. Ilyen területek a számítógépek, a műsorsugárzó eszközök, a telefonkészülékek, a szigetelt vezetékek, valamint az ékszerek. Ezzel együtt az ázsiai óriás vezető importőr nyersolajban, integrált áramkörökben, illetve légi járművekben.