Lecsapnak Londonra a Lego milliárdosai

Legoland Windsor
Model-maker Giorgio Pastero places hundreds of LEGO minifigure ghosts on a LEGO model of London's Tower Bridge during a photocall at Legoland in Windsor, west of London, on October 10, 2012. Hundreds of LEGO minifigure ghosts, which glow in the dark, are set to surprise guests at Legoland this Halloween. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
További londoni ingatlanokat tervez vásárolni a Lego mögött álló milliárdosok vagyonát kezelő alap. Bár sokan aggódnak a brit főváros jövője miatt, a dán játékgyártó tulajdonosai bíznak a londoni lakások befektetési értékében.
Vágólapra másolva!

Noha az elmúlt időben több hír is érkezett a londoni ingatlanpiac gyengüléséről, a Lego tulajdonosainak vagyonát kezelő alap, a Kirkbi ebben az évben a harmadik ingatlant vásárolta meg a brit fővárosban – írja a Bloomberg.

Bár nemcsak a nemzetközi befektetők, de a Kirkbi szakemberei is óvatosak a brit ingatlanpiaccal. Az alap vezérigazgatója, Thorup Sorensen, úgy nyilatkozott,

vannak olyan területek Londonban, melyek biztonságosabb befektetéseket kínálnak, főként azért, mert kevésbé kötődnek a pénzügyi szektorhoz.

Ez azért fontos, mert a Kirkbi azzal számol, hogy az a terület, ahol bevásároltak, kevésbé lesz kitéve a bankárok kivonulásának, ha a brexit ténylegesen megtörténik. Emellett Sorensen jelezte, a Lego elég nagy vállalat ahhoz, hogy kibírja a rövid távú nehézségeket, melyek a brexit után esetlegesen fölmerülhetnek.

Erő a bizonytalanságban

A londoni ingatlanvásárlások egyébként beleillenek a Lego általános terveibe. A cég ugyanis növelni kívánja az ingatlan-portfólióját, amely

tavaly 14 százalékkal 1,2 milliárd dollárra bővült.

A társaság mögötti alap Németországban, Svájcban, valamint az Egyesült Királyságban egyaránt figyeli a lehetőségeket. A cég egyébként Dániában is tulajdonol ingatlanokat, de egyelőre nem látnak túl sok potenciált a hazai piacban.

A Lego bízik a londoni ingatlanpiacban Forrás: Photo12/Eric Morere/Photo12/Eric Morere

Mindeközben épp nemrég derült ki, hogy a Lego egyre inkább elkötelezett a zöldenergia mellett, amelyből immár annyit állít elő, amennyit fölhasznál.

Annak ellenére, hogy az idei év bizonytalanabb tűnik, mint a korábbiak, a Lego úgy számol, hogy egy akkora szereplő, mint a dán vállalat, kedvező hosszú távú befektetéseket hajthat végre. Különösen úgy, hogy a társaság elsősorban a fejleszthető ingatlanokat részesíti előnyben.

Vagyon és jövő

A Lego mögötti vagyonok nagyságrendét mutatja, hogy a Kirkbi elnöke, Kjeld Kirk Kristiansen (a Lego alapítójának unokája)

Dánia második leggazdagabb emberének számít, nagyjából 5,3 milliárd dolláros összvagyonnal.

A Kirkbi eszközeinek jelentős része (75 százalék) szorosan kapcsolódik a Legóhoz, de emellett más egyéb részvényeket és kötvényeket is tartanak. Ezekkel kapcsolatban Sorensen arra számít, hogy a kamatok emelkedni fognak, és minden esély megvan rá, hogy az infláció is erősödjön, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Mindez erősebb volatilitást hozhat a részvénypiacokon.

Egy ilyen környezet pedig azt jelenti az olyan befektetőknek, mint a Kirkbi, hogy meg kell várniuk, amíg az egyes vállalatok papírjai lemennek arra az árszintre, amely már vonzó lehet az alapnak – tette hozzá Sorensen.