Vegyes jóslatokkal indult a május

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Miközben a Goldman Sachs számításai szerint a rázósabb első negyedévet kedvező második negyedéves növekedési számok uralhatják, az egyre izmosabb amerikai dollár emelkedése kifuthat az idei második negyedévben.
Vágólapra másolva!

Csak rövid kitérő lehetett a világgazdaság első negyedéves növekedésének enyhülése – mondják a Goldman Sachs elemzői. Az amerikai nagybank számításai szerint ugyanis az idei második negyedévben már kiegyensúlyozottabb lehet a világgazdaság bővülése – írja a Bloomberg.

Növekedés a világban

A Goldman hangsúlyozta, 2018 első három hónapjában eltérés volt tapasztalható a fejlett és a feltörekvő piacok teljesítménye között.

Míg a számítások szerint a fejlett piacok gyengébb GDP-növekedést produkáltak, a feltörekvők gyorsulást tapasztalhattak a növekedésben

– legalábbis a relatíve gyenge 2017-es utolsó negyedévhez képest.

Optimista növekedési prognózist fogalmazott meg a Goldman Sachs Forrás: AFP/Chris Hondros

A globális GDP-növekedés mérséklődése tehát meglehetősen csekélynek tűnik, és az elemzők megjegyezték, a legutóbbi negyedév teljesítményére negatív hatást gyakoroltak olyan tényezők, mint a kedvezőtlen időjárás vagy a kínai holdújév egyhetes ünnepével összefüggő volatilitások.

Mindemellett a bank arra számít, hogy

a második negyedéves GDP-növekedés kedvezően alakul majd, és különösen az Egyesült Államokban várható felpattanás.

A Goldman prognózisa továbbra is az, hogy 2018-ban 4,1 százalékos lesz a világgazdaság reál GDP-növekedése.

Meddig fut még a dollár?

Ezzel párhuzamosan egy másik jóslat is napvilágot látott, csak éppen a dollár jövőjére nézve. Bár az elmúlt időszakban az amerikai fizetőeszköz látványos erősödést mutatott, sőt

a kereskedelmileg súlyozott U.S. Dollar index a lélektani határnak számító 92-es szintet is átlépte,

egyesek mégis úgy számolnak, a zöldhasú izmosodása nem tart sokáig.

Az idei év második felében ugyanis alábbhagyhat a dollár erősödése – mondta a CNBC-nek a Conning Asia Pacific portfólió menedzsere. A dollár index egyébként közel 3,5 százalékot emelkedett az elmúlt két hét során, ahogy az amerikai gazdasági adatok szebben festettek például az eurózónás vagy a japán számoknál. Ezzel pedig megtört a dollár tavaly mutatott gyengülő trendje.

A U.S. Dollar index alakulása 2017 elejétől Forrás: investing.com

Marc Franklin szerint azonban ez a felfutás belátható időn belül véget fog érni, ahogy az euróövezet és Japán gazdasági teljesítménye felpörög az idei év második felében. A jelenlegi mozgást ugyanis elsődlegesen az támogatja, hogy

növekvő eltérés mutatkozik az USA és az eurózóna, illetve Japán inflációs kilátásaiban.

Míg az amerikai árindex egyre jobban támasztja alá a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseit, addig Európában és Japánban az infláció még mindig igen mérsékelt.

Mindazonáltal a szakértő úgy lája, 2018 második felére az euróövezet inflációja el fog kezdeni fölpattanni, és ez várható Japánban is. Várhatóan az sem segíti majd az amerikai devizát, hogy az USA deficitje romlik, köszönhetően Donald Trump adócsökkentéseinek. Végső soron arra lehet számítani, hogy egyre nagyobb lesz a dollárkínálat a rendszerben, ez pedig strukturális ellenszelet jelent majd a zöldhasú erősödésének – figyelmeztetett Franklin.