Utalványok formájában kapnának béremelést a közszférások

középkorú férfi orvosnál, illusztráció
Vágólapra másolva!
Új típusú megoldásokkal kellene erősíteni a közszféra versenyképességét, a béremelésre például elektronikus utalványrendszert alakíthatna ki az állam – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A közszférában dolgozók fizetésemelésük egy részét utalványként kaphatnák meg, amit csak egészségügyi szolgáltatásra, oktatásra-képzésre, egyéb szolgáltatásokra, megtakarításra költhetnék el, mégpedig meghatározott cégeknél. A kijelölt vállalkozások között sok állami, önkormányzati vállalkozás szerepelne. A módszerrel az ÁSZ elnöke szerint minden érintett nyerne, miközben visszaszorulna a feketegazdaság.
Vágólapra másolva!

A munkaerőhiány nem csak a versenyszféra szereplőit állítja kihívások elé, a megfelelő képzettségű és tapasztalatú emberek megtalálása és megtartása az államnak és az önkormányzatoknak sem lesz könnyű feladat - írja a Magyaridők.hu.

Az elképzelés alapján úgy tenné versenyképesebbé a különféle közszférabeli munkahelyeket az állam, hogy közben segíthetne az állami, önkormányzati cégeken.

A közszférások béremelését kitevő utalványokat csak meghatározott cégeknél lehetne elkölteni, például egészségügyi ellátásokra Forrás: Shutterstock

A közszféra dolgozói a jövedelmük egy részét utalvány formájában kapnák meg, amelyet csupán bizonyos célokra lehetne felhasználni. Ilyen cél lehet az egészségügyi ellátás, az oktatás-képzés vagy a többéves megtakarítás.

Az utalvánnyal csak bejegyzett, minősített vállalkozások szolgáltatásait lehetne igénybe venni. Ez garantálná, hogy az érintett munkavállalók megfelelő színvonalú ellátáshoz, képzéshez, biztonsághoz juthassanak.

Domokos László szerint így pluszpénzek kerülnének az egészségügybe, az oktatás különböző szervezeteihez, és a megtakarítások is növekednének.