Az amerikai jegybank fölkavarhatja az állóvizet

Fed
Vágólapra másolva!
A várakozások alapján közép-európai idő szerint szerda este negyedpontos kamatemelést jelent majd be az amerikai jegybank. Ez a lépés várhatóan nem fogja felforgatni a piacokat, azonban akár meglepetések is jöhetnek a Fedtől.
Vágólapra másolva!

Noha a piacok már beárazták a szerdai kamatemelést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől, a befektetők és az elemzők mégis árgus szemekkel figyelnek majd minden szóra, ami a döntés utáni sajtótájékoztatón elhangzik majd közép-európai idő szerint szerda este.

Jelenleg a legfontosabb választóvonal azok között húzódik, akik úgy vélik, még egy kamatemelés jöhet idén a szerdai után, illetve azok között, akik még két kamatemelésre számítanak – írja a CNBC. Két alapvető tényezőre kell majd tehát figyelni. Egyrészt ha a Fed az eddigieknél optimistább hangot üt meg az amerikai gazdasággal kapcsolatban, akkor az megemelheti a szigorításra vonatkozó várakozásokat. Másrészt ugyanígy a két további kamatemelés prognózisát erősítheti, ha a Fed bejelenti, Jerome Powell jegybankelnök minden további ülés után sajtókonferenciát tart majd.

Fő a gazdaság

Miközben úgy tűnik tehát, hogy csak egy hajszálon múlik a decemberi plusz egy kamatemelés lehetősége, mindenképpen sokat számít majd, hogy a Fed mit mond szerdán az amerikai gazdaság állapotáról.

A legvalószínűbb opció, hogy a jegybank megemeli a 2018-as GDP-növekedési prognózisát a jelenlegi 2,7 százalékról.

A közgazdászok szerint ugyanis a mostani trend sokkal közelebb viheti az USA-t a 3 százalékhoz. Emellett a Fed helyben hagyhatja a májusban kiadott, 3,8 százalékos munkanélküliségi-ráta előrejelzését.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

Érdekesebb lesz azonban az infláció kérdése, mivel a Fed jelenleg 1,9 százalékos inflációra számít, ami lényegében megfelelne a központi bank 2 százalékos céljának. Az USA-ban azonban némileg bonyolítja a helyzetet, hogy két párhuzamosan futó inflációs mutató létezik. A Fed a PCE indexet figyeli, amelyre az 1,9 százalékos prognózis vonatkozik, mindazonáltal a másik (CPI) mutató már 2 százalék fölött van, meghaladva a Fed célját.

Vagyis izgalmas lesz, hogy a jegybank miként értékeli a gazdaságra nehezedő inflációs nyomást.

Bár csak technikai kérdésnek tűnik, de nem véletlenül nyomta fölfelé kedden a dollár árfolyamát, hogy a hírek szerint Jerome Powell jegybankelnök azt fontolgatja, a jövőben minden egyes Fed ülés után sajtókonferenciát fog tartani. Ez azért lenne fontos üzenet a piacok felé, mert a Fed rendre akkor szokott kamatot emelni és komolyabb bejelentést tenni, amikor a döntést sajtótájékoztató is kíséri. Vagyis, ha Powell valóban mindegyik ülés után kiáll a sajtó elé, akkor az megemelheti a kamatemelések számára és ütemére vonatkozó általános várakozásokat.

Kereskedelmi háború

Nem lenne meglepő, ha Powell kapna kérdéseket a kereskedelmi háború hatásaira vonatkozóan is. A szakértők szerint a jegybank elsősorban a dollár potenciális hatásaira fókuszálhat, melyek várhatóan azért nem fogják kimozdítani a jelenlegi pályájáról a Fedet. Mindazonáltal vannak olyanok, akik szerint

a vámpolitika elég negatívan érintheti az üzleti aktivitást és a hangulatot ahhoz, hogy arra már a jegybanknak is oda kelljen figyelnie.

Ha ugyanis kitörne egy komoly kereskedelmi háború az USA és Kína között, az recessziót okozhatna az Egyesült Államokban 2019-re – mondja Grant Thornton, a Diane Swonk vezető közgazdásza. Ha pedig ez relatíve magas inflációval is párosul, az már érdemben befolyásolhatja a Fed politikáját – tette hozzá a szakértő.

Nem mellékesen pedig az is érdekes lesz, hogy Powell miként nyilatkozik majd a feltörekvő piacokról, illetve egy potenciális európai válságról, különös tekintettel az olaszországi helyzetre.