Még nincs is itt a napja, de a britek már tartanak a tököktől

kisállatok halloween jelmezben
Vágólapra másolva!
Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt halloweeni tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt, írja az Agrárszektor.hu egy brit lap beszámolója alapján. Ahol viszont öntözőrendszereket telepítettek, ott nagy méretű tökök teremtek.
Vágólapra másolva!

Komoly hiány van idén a megfelelő méretű faragni való és lámpásként használt sütőtökökből Nagy-Britanniában.

A kellően nagy méretű hagyományos fajták hiánya a térségben idén nyáron tomboló aszályra és szárazságra vezethető vissza. A probléma az Egyesült Királyság középső részén a legnagyobb, a keleten gazdálkodó termelőknél viszont sokkal jobb a helyzet.

Ennek az az oka, hogy itt nagyobb területen használnak öntözőrendszereket, így a vízutánpótlást meg tudják oldani a csapadékmentes időszakban is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az aszály következménye, hogy a brit szupermarketek tökválasztéka is jóval kisebb a szokásosnál. A sütőtöknek rengeteg vízre van szüksége a növekedési időszakban, és egy nagyobb növény akár több tíz négyzetméternyi területet is képes lefedni a termesztési szezon végére, de idén nyáron nagyon kevés csapadékot kapott ehhez.

A szakirodalom szerint Írországban kezdtek el először halloweenre töklámpásokat készíteni. A 19.században még fehérrépával helyettesítették a tököket, amelyekbe később groteszk arcokat faragtak a minél ijesztőbb látvány érdekében. Egyidőben azt gondolták, hogy a lámpások elriasztják a gonosz szellemeket, ezért sokan az ablakpárkányon tartották a tököket, hogy távol tartsák az ártónak tartott lényeket.