A NAV feketelistáján 144 millió forint az átlagos adótartozás

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
A legnagyobb adóhátralékkal rendelkező cégek közt a Google és a Facebook is szerepel a magyar adóhatóság listáján. A NAV szeptember végén már 13,4 milliárd forintot hiányolt, a tartozás átlagos összege 144 millió forint volt.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 144 millió forinttal tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) azok a magánszemélyek és cégek, amelyek az idei harmadik negyedéves adóslistára kerültek fel. A NAV úgynevezett nagyadós-listája ezúttal több nevet tartalmaz, mint a megelőző három hónapban, és az összesített tartozásuk is meghaladja a második negyedévit, amelyben 133 millió forint volt az átlagos tartozás.

A 93 adózó közül 49 cég és 44 magánszemély, összesen 13,4 milliárd forint adóhiány és további 14,4 milliárd forint jogkövetkezmény (bírság, késedelmi kamat) a tartozásuk. Ezek a cégek és magánszemélyek 100 millió, illetve 10 millió forintnál nagyobb adóhiányt halmoztak fel, és az elmúlt negyedévben emelkedett jogerőre a velük szembeni követelés.

Az átlagos adótartozás megnőtt az előző negyedévhez képest a NAV nagyadós listáján Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A legnagyobb adós a harmadik negyedévben egy csepeli székhelyű cég, a Rolling Visual System Kft. (RVS) 1,4 milliárdos adóhiánnyal és 1,8 milliárdos jogkövetkezménnyel.

Az egyéb élelmiszer-nagykereskedelem főtevékenységgel 2008-ban bejegyzett társaság jelenleg kényszertörlési eljárás alatt áll, a NAV már 2015-ben végrehajtást kezdeményezett ellene.

A listán rajta van a Google és a Facebook is, amelyek írországi cégeivel szemben szabott ki mulasztási bírságot az adóhatóság, amiért nem regisztráltak reklámadóalanyként Magyarországon.

A témáról bővebben olvashatnak a Magyaridők.hu cikkében.