Búcsút mondhatunk a hozamoknak?

medve
Vágólapra másolva!
Megugrott a Goldman Sachs medvepiaci indikátora, amely historikusan nullás hozamokat vetít előre a következő 12 hónapban. A pirosan villogó jelzés ezzel együtt jelentős tőkekivonást is jelez a következő időszakra.
Vágólapra másolva!

Ritkán látott magas szintre, 73 százalékig emelkedett a Goldman Sachs medvepiaci indikátora. Ilyen magas értékre az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején volt utoljára példa. Az amerikai nagybank mutatója számos tényezőből áll össze. Ilyen a munkanélküliségi ráta, a feldolgozóipari adatok, a hozamgörbe alakulása, valamint a részvénypiaci értékeltség – írja a CNBC.

Ez az indikátor pedig most elkezdett vörösen villogni – mondja a Goldman vezető részvénypiaci stratégája, Peter Oppenheimer.

Történetileg nézve, amikor a mutató felmegy 60 százalék fölé, akkor az már elég erős jelzés a befektetők számára, és érdemes fedezékbe húzódni.

Vagy legalábbis felismerni, hogy a ralit követő korrekció egyre nagyobb valószínűséggel csúszhat le a medvepiaci tartományba – tette hozzá a szakember.

Fenyegető mínuszok

A Wall Street-i nagybank figyelmeztetése azt követően érkezett, hogy a Dow Jones és az S&P 500 indexek egyaránt súlyos szakadásokat mutattak az elmúlt hetekben. A Dow 2,3 százalékos mínuszban fejezte be a hétfői kereskedést, míg az S&P 500 1,9 százalékot gyengült, és ezzel az elmúlt három hónapban már 3,7 százalékos csökkenésben van.

A szűkülő pénzügyi környezet, az amerikai vámok hatásai, valamint a korábban emelkedő olajár egyaránt lelassította a világgazdaság növekedési lendületét – jelezték a Goldman stratégái. Hozzátették, gyakran láthatunk olyat, hogy megugrik a volatilitás, és a csúcsot korrekció követi, majd onnan ismét csúcsra törnek az indexek. Idén eddig két korrekciós időszakot tapasztalhattunk, januárban és októberben.

Pofozzák a technológiai sztárokat is Forrás: Nasdaq.com

Noha szinte minden iparág gyengült hétfőn, leginkább a technológiai szektort pofozták, de nagyot kaptak a nem alapvető fogyasztási javakban utazó cégek, az energiavállalatok és a pénzügyi szektor papírjai is. Ezek mindegyike több mint 1,9 százalékot gyengült. Külön érdekes az Amazon helyzete, mivel a vállalat egyszerre két területen is (technológia, nem alapvető fogyasztási javak) megtalálható.

A szupersztár vállalat pedig medvepiaci tartományban zárt, vagyis immáron 20 százalékos süllyedést produkált a legutóbbi csúcsához képest.

A technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index emellett korrekciós tartományban zárt.

Nincs ok a pánikra

Noha a Goldman indikátora kemény időket vetít előre, Oppenheimer jelezte, több ok is van arra, hogy még nem érdemes egyértelmű következtetésként beleállni a biztos medvepiacba. A szakember szerint ugyanis teljesen reális lehet, hogy egy kitartóan alacsony hozamkörnyezet köszönt be, ami azonban még nem jelenti, hogy mindenképpen elhúzódó medvepiacra kellene számítani.

Tartósan alacsony hozamokra figyelmeztet a Goldman Sachs Forrás: AFP/Chris Hondros

Oppenheimer egyébként úgy számol, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassulni fog, azonban nem prognosztizál recessziót. Ez utóbbihoz ugyanis azt kellene látni, hogy az infláció és a kamatszintek is éles emelkedéseket mutatnak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által figyelt PCE infláció szeptemberben 0,2 százalékos volt az augusztusi stagnálást követően.

Ezzel az éves alapú maginfláció 2 százalékon maradt, amit már az egymást követő ötödik hónapban sikerült tartani.

A mutató egyébként idén márciusban felkúszott a Fed 2 százalékos célja fölé, amire 2012 áprilisa óta nem volt példa.

Következésképpen a Goldman elemzői kitartóan alacsony hozamszintekre számítanak, de recesszió és medvepiac nélkül – jegyezte meg Oppenheimer. Hozzátette, bár a negatív hozamok valószínűsége emelkedik, ahogy a növekedés lassul, azonban ennek esélye nem lesz túl magas addig, amikor a GDP-növekedés nem süllyed 1 százalék alá.