Két hét alatt kell dönteni a csoportos adóalanyiságról

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Az év végével több fontos adózási határidőre és választási lehetőségre oda kell figyelniük a vállalkozásoknak – hívta fel a figyelmet a Mazars. Kiemelten fontos határidő a december 20-a és a 31-e, de januárra is maradnak fontos döntések.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem késő adókedvezményekkel járó támogatásokról dönteni. Még nagyobb adóelőnyt lehet elérni, ha adófelajánlást tesz a cég a látványcsapatsport, a filmművészet vagy – idén utoljára – az előadóművészet javára.

A december 20-i adófeltöltéskor átutalt összeg esetében a magasabb, 7,5 százalékos jóváírás érvényesíthető, ezért az ilyen célra szánt összegekről érdemes a feltöltéskor rendelkezni.

A feltöltés összegének kiszámítására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert a nem megfelelően meghatározott adóelőleg-kiegészítés mulasztási bírságot von maga után.

2019. január 1-je után a gazdálkodó szervezetek már csak a Cégkapun keresztül nyújthatják adóbevallásaikat a NAV-nak Forrás: Shutterstock

Ha az adózó a várható éves adó összegét nem vallotta be és nem fizette meg legalább 90 százalékos mértékben december 20-ig, akkor a különbözete után mulasztási bírságot szabhat ki a hatóság.

De legalább a bírság mértéke a korábbi húsz helyett tíz százalék lesz.

A naptári év szerint adózó cégeknek december 31-ig bejelentési kötelezettségük van, amennyiben olyan nemzetközi vállalatcsoport tagjai, amelynek éves konszolidált bevétele eléri a 750 millió eurót. A bejelentést az erre rendszeresített nyomtatványon tehetik meg a cégek. Ha a bejelentést egy másik csoporttag végzi el, erről is nyilatkozni kell.

Jövőre lehetőség lesz csoportos társasági adóalanyiságot választaniuk a cégeknek.

Január 1-15. között jelentkezhetnek be, a határidő jogvesztő.

A csoporton belül a társasági adóalapok összeszámítódnak, emellett a csoport a kedvezmények igénybe vételéről is közösen dönt.

Fontos változás, hogy 2019. január 1-je után a gazdálkodó szervezetek már csak a Cégkapun keresztül nyújthatják adóbevallásaikat a NAV-nak. Ugyan a kapcsolattartás elektronikus felülete 2018. eleje óta a Cégkapu, a vállalkozások bevallásaikat eddig a régi, ügyfélkapus módszerrel is benyújthatták. Az ügyfélkaput csak az egyéni vállalkozók és magánszemélyek használhatják a jövőben.

Jövőre a mostani 500 millió forintról 10 milliárd forintra növekszik a fejlesztési tartalék képzésének lehetősége.

Azaz, ha egy cég kellően nyereséges és nagyobb beruházás előtt áll, akkor átmenetileg – akár 40 évig – nem kell megfizetnie a társasági adót. Egy ekkora kedvezmény érdekes lesz a vállalatoknak: ugyan a fejlesztési tartalék képzése pusztán a társasági adó megfizetését teszi későbbi időpontra, mégis, több százmillió forint mozgatását, így beruházásokat tesz lehetővé.