Nem tűnik el a munkaerőhiány

munka erő Mercedes Kecskemét Mercedes Benz CLA Shooting Brake Mercedes Kecskemét
2015 január 20.-án legördült az első négyajtós CLA Shooting Brake Mercedes-Benz személyautó a kecskeméti gyártósorról
Vágólapra másolva!
Az MNB előrejelzése szerint a kormányzati intézkedések, mint amilyen az ukrán munkaerő importálása vagy a közfoglalkozási programok szűkítése, nem fog hosszú távon segíteni a versenyszférán, marad a munkaerőhiány – írja a Privátbankár.hu.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottság bővülése folyamatosan lassulni fog a következő években a versenyszférában. A jegybank előrejelzése szerint a versenyszféra foglalkoztatása a következőképpen bővülhet az előttünk álló időszakban: 2018-ban 1,4 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal, 2020-ban 0,4 és 2021-ben csak 0,2 százalékkal.

A foglalkoztatottság bővülése folyamatosan lassulni fog a következő években a versenyszférában az MNB előrejelzése szerint Fotó: Polyák Attila - Origo


Ez azt jelenti, hogy a például 2021-ben már 10 ezer főnél is kevesebb emberrel bővülne a versenyszféra foglalkoztatása,

így tényleg mindenki dolgozna.

Ez így nyilván nem igaz, hiszen az alulképzettek a legnehezebben foglalkoztathatók, így körükben bizonyosan maradnak munkanélküliek. Ők papíron a munkaerő-tartalék részét képezik, ám foglalkoztatásukhoz átképzésekre lenne szükség, vagyis valójában azonnal nem állnak rendelkezésre, s átképzésük sikere is kérdéses.

Másik probléma a munkaképes korúak számának várható csökkenése,

ezzel együtt a romló munkaerő-tartalék már a foglalkozás bővülését is akadályozza majd.

Ez okozhatja a legnagyobb gondokat a vállalatok létszámbővítési törekvéseit illetően.