Minden idők legnagyobb részvénykibocsátása készül

OPEC, olaj, Bécs
Bécs, 2017. november 30. Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Vágólapra másolva!
A londoni értéktőzsde, a London Stock Exchange (LSI) képes volt módosítani a szabályain és új kereskedési kategóriát hozott létre. Mindezt vélhetően csak azért, hogy náluk vezessék be a tőzsdére a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalatot, amely minden idők eddigi legnagyobb részvénykibocsátására készül.
Vágólapra másolva!

Az eddigi szabályozás minimálisan 25 százalékos közkézhányadot írt elő, ez az új kategóriában 5 százalékra csökken. Az Aramco pontosan ekkora részesedését szeretnék tőzsdére vinni valószínűleg a jövő évben - közölte a BBC.

Nem csoda, ha az angolok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy magukhoz csábítsák a szaúdi olajtársaságot. Hatalmas összegről van ugyanis szó: a tranzakció értékét 50-100 milliárd dollárra becsülik.

érték tőzsde Forrás: AFP/Leon Neal

Ám a dolog ezzel valószínűleg nem tekinthető lezártnak, mert a New York-i értéktőzsde szintén szeretné megszerezni magának az olajipari óriást. Kérdés, hogy mit lépnek erre most az amerikaiak?