Stabil növekedést tükröz az MNB-jelentés

Vágólapra másolva!
Gyorsuló növekedés, az etikus életbiztosításoknál jelentős költségcsökkentés és nagyobb átlagdíj jellemezte a biztosítási piacot tavaly. Az önkéntes nyugdíjpénztári vagyont a rekordszintű egyéni tagi befizetések és a kiváló hozam növelte. A pénzügyi vállalkozások teljesítménye enyhén javult, a befektetési alapkezelők és alapok vagyona viszont történelmi csúcsra ért.
Vágólapra másolva!

Tovább gyorsult a biztosítók bővülése, a tavalyi 1000 milliárd forintot meghaladó díjbevétellel új csúcsot ért el a szektor – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentésében. A díjbevétel növekedésének motorja változatlanul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás volt.
Az önkéntes pénztárak száma 63-ra csökkent, s ez a trend az idén folytatódhat.

A nyugdíjpénztári vagyon a növekvő tagdíjbefizetések, kedvező hozamok révén kiugróan bővült, mintegy 1400 milliárd forintra.

A tavalyi 100 milliárd forint feletti egyéni pénztári befizetés történelmi csúcsot jelent. A nyugdíjpénztárak jelentős, 3,25 százalékos reálhozamot biztosítottak a tagoknak. Bár az egészség- és önsegélyező pénztári egyéni befizetések is rekordot értek el, ez nem ellensúlyozta a munkáltatói hozzájárulás rendkívüli csökkenését.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A befektetési szolgáltatóknál (hitelintézetek, befektetési vállalkozások) a tőkepiaci forgalom kissé bővült. Az ügyfelek tulajdonában lévő értékpapírok állománya nőtt, megugrott a tartós befektetési számlák volumene.

A befektetési alapkezelők kezelt vagyona gyorsuló mértékben bővült: a portfóliókezelt állomány, s az alapokban kezelt vagyon nettó eszközértéke is történelmi csúcsot ért el.

A befektetési alapoknál az ingatlanalapok száma nőtt, míg az értékpapír-alapoké csökkent.