Milliárdos bírságot kaphat a Spotify

spotify zene letöltés streaming
spotify zene
Vágólapra másolva!
Óriási, 1,6 milliárdos büntetést szabhat ki az egyik kaliforniai bíróság a Spotify nevű zenei streamszolgáltatóra, miután a vállalat több előadó számát is elérhetővé tette a felületén, annak ellenére, hogy nem bírtokolták a szükséges szerzői jogokkal.
Vágólapra másolva!

A Spotify nevű zenei streamszolgáltatót beperelte a Wixen Music Publishing, miután a vállalat több előadó zeneéjét is elérhetővé tette a platformján annak ellenére, hogy nem rendelkeztek a szükséges szerzői jogokkal.

Tom Petty Forrás: AFP/2014 Getty Images/Jerod Harris

A Spotify többek között Tom Petty, Neal Young és a Doors zenéit tette elérhetővé, de a jogokkal nem rendelkezik.

A Wixen azonban kizárólagos birtokosa volt a fentebb említett előadók dalainak, mint például Tom Petty híres "Free Faling" című számának, vagy a Doors "Light My Fire" című, örök klasszikusnak számító szerzeményének.

A Wixen állítása szerint a kár értéke eléri az 1,6 milliárd dollárt. A perben azt állították a vállalat képviselői, hogy a Spotify nem vette meg egyik előadó szerzői jogát sem tőlük, pedig a lehetőségük megvolt rá, de nem sikerült megállapodást kötniük.

Spotify Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Még májusban, a Spotify 43 millió dollártor bírságot fizetett ki hasonló okok miatt.

A vállalat az idén szeretne tőzsdére menni. Jelenleg nagyjából 19 milliárd dollár a cég becsült értéke és csak az elmúlt néhány hónapban még 20 százalékkal növelték azt.