Az év eddigi legdrágább fuvarját hozta össze a majdnem potyautas

2018.01.03. 18:55

Koppenhágában ült taxiba szilveszterkor az a férfi, aki Malmőn keresztül otthonába, a norvég fővároshoz, Oslóhoz közeli Abildsø városába vitette magát. A nagyjából 6 és fél órás úttal jókora számlát csinált, talán ezért is távozott angoloson a magát Svédországon áttaxiztató utas.

A helyi rendőrség január 1-jén, hajnali 1 óra körül kapott hívást egy dühös dán taxistól. A sofőr pechére, egy negyvenes éveiben járó férfi, az ő szolgáltatását használta arra, hogy felállítsa 2018 – eddig legalábbis – legmagasabb összegű taxizási rekordját.

Hamar nyugovóra tért

A hírek szerint, a potyautast valószínűleg nagyon megviselte a szilveszter éjjeli taxizás. A Dániából induló, Svédországon át Norvégiába vezető út végén hazaérve, egyszerűen ágyába dőlt. Onnan csak a rendőrök érkezésére kelt fel, akiket a feldúlt dán taxis riasztott. A sofőr ugyanis konstatálta, utasának esze ágában sincs visszamenni az autóhoz otthonából, és kifizetni a fuvarszámlát. Így a taxis a rendőrség segítségét kérte, hogy érvényesítse jogos követelését a mintegy 600 kilométeres út kapcsán.

Ez pedig 2018 eddigi legdrágább fuvarjának bizonyult. 13 700 dán koronára, azaz 1850 euróra rúgott a végszámla, amikor a sofőr leállította az órát.

A szilveszteri autókázás így nagyjából 574 ezer forintjába került a férfinak, aki az óévben kezdte és az újévben fejezte azt be.

Az utas – aki a rendőrség tájékoztatása szerint, büntetlen előéletű – a hatósági intézkedésnek köszönhetően, kifizette a busás viteldíjat. Arról azonban nincs információ adott-e borravalót az őt hazafuvarozónak.

Nem megszokott a hosszú út

A hosszabb útvonalra szóló taxis szolgáltatások nem megszokottak országunkban – mondta Roar Refesth, a norvég taxisok szakmai szövetségének igazgatója.

Fizetés helyett aludni tért a magát norvégiai otthonába fuvaroztató férfi (illusztráció)Forrás: AFP/Khaled Desouki

A szakember azt tanácsolta, ha a sofőröktől valaki hosszabb út teljesítését kéri, akkor fontolják meg, hogy előleget kérnek tőle, vagy megterhelik egy megállapodás szerinti összeggel bankkártyáját.

Az új év nem indult szerencsésen a dán sofőr számára. Az oslói rendőrség szerint miután a taxis visszaindult utasának címéről, az autó akkumulátora lemerült, és egy másik jármű telepéről kellett beindítani azt.