Egyre nagyobb bajban a Tesla

2016. április 2. A Tesla Motors amerikai elektromosautó-gyártó által közreadott képen a cég újdonsága, a Model 3-as, amelyet 2016. március 31-én mutattak be a kaliforniai Hawthorne-ben. A 2017-től gyártott Model 3-as kezdő ára 35 ezer dollár (mintegy 9,5 millió forint) lesz, ami kevesebb mint a fele a Tesla eddigi modelljeiének. (MTI/EPA/Tesla)
Vágólapra másolva!
Továbbra sem oldódtak meg a problémák a Teslánál, legalábbis ezt lehet feltételezni, miután a cég ismét arról számolt be, hogy további késésre számíthatnak a tulajdonosok a Model 3 kapcsán. A tömeggyártás nem halad a tervek szerint, a vállalat még mindig nem tud összeszerelni annyi autót, amennyire szükség lenne, miközben rengeteg pénzt költenek fejlesztésekre.
Vágólapra másolva!

A Tesla ismét eltolta a Model 3 leszállításának határidejét, miután a vártnál kevesebb autót tudtak eddig átadni a tulajdonosoknak. Elon Musk cége nem érte el a kitűzött számokat. A vállalat most 5000 kocsi gyártását tervezi hetente egészen júniusig, ezzel pedig várhatóan további 3 hónapot csúszik a már régóta beígért Model 3.

A Tesla a közelébe se tudott kerülni ezeknek a számoknak az előző évben, pedig már az év végén hetente 5000 Model 3-as kiküldésével számoltak.

Az elemzők szerint újabb tőkegyűjtés jöhet, hogy felgyorsítsák az autók gyártását. A Bloomberg adatai alapján a Tesla 2017 utolsó negyedévében 1 milliárd dollárt költött el, ami azt valószínűsíti, hogy a vállalat valószínűleg kezd kifogyni a pénzből.

Az amerikai cég főleg robotokat és különböző gyári eszközöket, valamint automatizált rendszereket vásárolt.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Zhou Junxiang

Joe Spak, az RBC Capital elemzője rámutatott, hogy a befektetők szemében a késés egy újabb megszegett ígéret és a Teslának már nincs sok mozgástere a piacon. Emiatt újabb tőkegyűjtést kellene indítaniuk, hogy csökkentsék a kockázatot.

A Tesla részvényei 2,1 százalékot estek, most 310 dollár 65 centet érnek. Az autógyártó annak ellenére is jó évet zárt, hogy a nagyobb közönség számára is elérhető árú Model 3 gyártása a kezdetektől problémákba ütközött. A részvényeik csak 2017-ben 46 százalékot emelkedtek, a Tesla becsült értéke pedig 52,3 milliárd dollárra tehető, amivel már a Fordot is megelőzik.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/TESLA/-------------------

A társaság jelentése szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában 1550 Model 3-ast sikerült átadni a tulajdonosoknak. Ez jócskán elmarad az elemzők által várt 2900 darabtól. Az utolsó negyedévben, a Model S és a Model X-et is beleértve összesen 29 870 járművet sikerült összeszerelni.

Éves szinten nézve 2017-ben 101 312 Model S és Model X került ki a gyárakból és ezzel felülmúlták a tervezett 100 ezer darabot.

A drágább modellek jól fogynak, 2016 óta 33 százalékkal nőtt az eladásuk.

illusztráció Forrás: AFP/Chandan Khanna

A Tesla egyre nagyobb hangsúlyt fektet az automatizálásra és ha sikerrel járnak, akkor egészen biztosan sikerül majd felgyorsítani a gyártás is. A nagy kérdés az, hogy meddig hajlandóak várni az eddig hűségesen kitartó ügyfelek.

A cég ugyan leszállított 793 egységet a Model 3-as kocsijukból december utolsó hetében, de ez még mindig jócskán elmarad az elvárt tempótól. A pénzforgalom minden bizonnyal javulni fog, amint a Tesla eladja a megfelelő mennyiséget az új, olcsóbb járműből, de erre még várni kell.