A Google a harmadik kínai irodáját nyitotta meg

Google logó
People pass by the Google logo at the Web Summit in Lisbon on November 8, 2017. Europe's largest tech event Web Summit will be held at Parque das Nacoes in Lisbon from November 6 to November 9. / AFP PHOTO / PATRICIA DE MELO MOREIRA
Vágólapra másolva!
A Google szép csendben megnyitott harmadik kínai irodáját. A vállalat annak ellenére jelen van a kínai piacon hardvereivel, hogy a keresőjüket továbbra is blokkolja az állam. Az új irodát Sencsenben adták át, mely egy hetvenes évekbeli halászfaluból nőtte ki magát az ázsiai Szilícium-völgyé.
Vágólapra másolva!

A Google megnyitotta harmadik irodáját is Kínában, ezzel is jelezve, hogy továbbra is komoly erővel igyekszik meghódítani a helyi piacot. Főleg a hardvereladásokra koncentrálnak, hiszen a Google keresője továbbra is tiltott az országban.

illusztráció Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az új iroda a kínai startup fővárosban, Sencsenben található, amely egyébként határos Hongkonggal és olyan techóriásoknak ad otthont, mint a Tencent vagy a Huawei.

Bár a Facebook vagy a Google keresője nem elérhető az ázsiai országban, azonban

a marketing terén éppen Kína biztosítja a legnagyobb bevételt ezeknek a vállalatoknak.

A kínai vállalatok ugyanakkor előszeretettel fordulnak az amerikai partnerekhez, ha reklámra van szükségük. A Google keresőt még 2010-ben tiltották le Kínában, amikor az Alphabet leányvállalata eredménytelenül harcolt éveken át Pekinggel a cenzúra miatt.

illusztráció Forrás: MTI/Trebitsch Péter

A cégnek ennek ellenére sok kuncsaftja van Kínában, főleg a hardvereinek köszönhetően. Eddig csak Pekingben és Sanghajban volt központja a Google-nek, de mivel sok alkalmazottjuk utazott rendszeresen Sencsenbe üzleti tárgyalásokra, ezért a vállalat úgy döntött, hogy ideje új irodát nyitni a térségben.

A sencseni bázis méreteiben megközelíti a másik kettőt, nagyjából 300 embernek ad majd otthont.

A Google szóvivője elmondta, hogy Kínában több különböző, világszerte kapható terméken fognak dolgozni a csapatok. A vállalat hardverek terén komolyan beerősített; emlékezetes, hogy tavaly szeptemberben 1,1 milliárd dollárért megvásárolták a HTC-t, és ezzel együtt átvettek 2000 dolgozót is.

A Google 2011-ben tört be az okostelefonok piacára, akkor a Motorola Mobility-t vásárolták fel 12,5 milliárd dollárért. A Motorola egészen 2015-ig működött a cég önálló részeként, később 3 milliárd dollárért továbbadták a Lenovónak.